Stanovi za trećinu skuplji, ali se sada manje prodaju

01.11.2022

08:57

0

Autor: 24sedam

Republički geodetski zavod beleži oštar rast cena nekretnina u trećem tromesečju, ali i početak smirivanja tržišta

Stanovi za trećinu skuplji, ali se sada manje prodaju
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Indeks cena stanova u Srbiji u trećem tromesečju 2022. pokazuje za 38 odsto višu cenu u odnosu na početak 2019. godine, kao referentni period u istraživanju rađenom u saradnji sa Svetskom bankom kroz projekat „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“.

Ovoliki indeks je i posledica oštrog rasta cena koji traje već celu godinu, saopštio je danas Republički geodetski zavod.

Po rastu cena prednjače regioni Vojvodina i grad Beograd, ali je, kao i u prethodnih nekoliko tromesečja, najsnažniji rast cena u regionu južne i istočne Srbije.

Međutim, nenormalno velike cene su počele da utiču na promet, pa je broj prodatih stanova u trećem tromesečju 2022. manji za 5,6 odsto u odnosu na isti period 2021. godinu. To ukazuje na smirivanje tržišta, navode u RGZ.

S obzirom na to da cene i dalje snažno rastu, ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova i dalje je u porastu, i to za 12 odsto u poređenju sa trećim tromesečjem 2021.

Usporavanje tržišta

Ovakva slika predstavlja osetno usporavanje rasta tržišta, s obzirom na to da je ukupna vrednost kupoprodaje stanova u prethodnom tromesečju bila veća za čak 26,1 odsto u poređenju s istim periodom prethodne godine.

Ovakvom trendu doprinosi međugodišnji pad broja kupoprodaja stanova finansiranih bankarskim kreditima.

U prethodnom periodu, u međunarodnim poređenjima, indeks cena stanova u Srbiji imao je rastući trend, kao i veliki broj zemalja.

- Uspešno rešavanje stambenog pitanja jedna je od najvažnijih životnih i najvećih finansijskih odluka za većinu domaćinstava. U Srbiji, kao i u zemljama jugoistočne Evrope, ulaganje u nekretnine tradicionalno predstavlja jedan od najzastupljenih oblika dugoročne štednje - navode u RGZ.

Indeks cena stanova za Srbiju razvijen je u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama i na osnovu modela za masovnu procenu stanova, koji pored cena iz kupoprodajnih ugovora uzima u obzir i različite karakteristike nepokretnosti iz relevantnih izvora - Registra cena nepokretnosti, Katastra nepokretnosti, Registra stambenih zajednica, „Geosrbije“ i poreske administracije, ističu iz RGZ.

RGZ napominje da je praćenje kretanja cena i prometa nepokretnosti veoma važno za uspešno vođenje ekonomskih politika i razvoj društva.

Sa privrednog stanovišta, građevinarstvo, kao nosilac privrednog razvoja, najdirektnije je povezano sa tržištem nekretnina.

Precizno i kredibilno praćenje trendova na tržištu nepokretnosti je neophodno kako bi svi društveni i privredni segmenti mogli da što efikasnije funkcionišu i kako bi kreatori ekonomskih politika mogli da prate i pravovremeno reaguju na potencijalne rizike, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike