Srbija je spremna za 5G: Telekom predstavio svoj servis

15.11.2022

09:32

1

„Telekom Srbija“ danas je na konferenciji Telfor predstavio primenu 5G tehnologije i omogućio testiranje

Srbija je spremna za 5G: Telekom predstavio svoj servis
Vladimir Lučić, generalni direktor Telekom Srbija - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Srbija i „Telekom Srbija“ su spremni za 5G tehnologiju i ona će već sledeće godine da bude primenjena u zemlji, najavio je generalni direktor ove kompanije Vladimir Lučić.

- Aukcija za 5G biće sledeće godine, a ključno je da će „Telekom“ odmah pokriti značajan deo teritorije Srbije sa signalom, ali takođe i sa servisima - rekao je Lučić na konferenciji Telfor u Beogradu.

Lučić je kazao da je „Telekom Srbija“ spreman za primenu 5G tehnologiju i da kreće čim dobije frekfentni opseg.

- Spremni smo na dva načina, uložili smo u infrastrukturu i optičku i baznih stanica, a puno toga radimo kada krene 5G da ljudi vide benefite samih servisa - rekao je on.

Prvi čovek srpskog nacionalnog telekoma ocenio je da 5G donosi preokret u tehnološkom razvoju, naveo da je kašnjenje u prenosu veoma malo, što će dovesti do ubrzane robotizacije, razvoja veštačke inteligencije, senzora, vozila na automatsko upravljanje.

- Ovde demonstriramo praktičan servis, sportsku utakmicu sa pet kamera, svaki korisnik može da kreira svoj prenos za sebe, moći će da bira kameru, da vrati gol, zahvaljujući 5G tehnologiji svako će gledati utakmicu kako želi - rekao je on na demonstraciji 5G servisa.

Lučić je istakao da će sa razvojem 5G mnoge industrije doživeti procvat i da je „Telekom“ za razvoj ove mreže jedini podržan od Evropske investicione banke na Zapadnom Balkanu.

- Imamo strateško partnerstvo sa „Eriksonom“ i „Vodafonom“ oko 5G, i fond za razvoj startapa, potrudićemo se da budemo među najaktivnijima u razvoju kad 5G krene, a neka rešenja i ponudimo drugima – kaže Lučić.

Izvršna direktorka za strategiju i digital „Telekoma Srbija“, Natali Delić, detaljno je predstavila rad 5G servisa prenosa utakmice i istakla da je ova kompanija posvećena razvoju i drugih servisa koji će koristiti tu tehnologiju.

O vrednosti partnerstva sa „Telekomom Srbija“ i daljoj saradnji govorio je direktor „Eriksona“ za šest država Zapadnog Balkana, Antonio Pasarela.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike