Lučić: Osnova budućeg digitalnog razvoja biće optika i 5G

07.03.2022

14:19

0

Kaže da je Telekom sam finansirao izgradnju optičke infrastrukture

Lučić: Osnova budućeg digitalnog razvoja biće optika i 5G
Copyright mts/Printscreen

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas, na Kopaonik biznis forumu, da će osnova budućeg digitalnog razvoja biti optika i 5G tehnologija.


Lučić je na panelu posvećenom osnaživanju digitalne ekonomije rekao da je Telekom uložio u optički internet i da već više od milion domaćinstava u Srbiji može da se priključi na optiku.

Kaže da je Telekom sam finansirao izgradnju optičke infrastrukture.

- To je definitivno budućnost i zato i možemo da pronađemo finansiranje kod banaka - napomenuo je Lučić i dodao da država može da pomogne kroz stvaranje dobrog regulatornog okvira.

Lučić je rekao da su telekomunikacioni operateri došli u situaciju da mole mega igrače na internetu da sarađuju sa njima i onda oni više zarade, iako su operateri morali više da ulože u izgradnju telekomunikacione infrastrukture.

Očekuje da će za 10 do 15 godina biti takva sitaucija da će operateri samo nuditi priključak za internet jer korisnici neće hteti da gledaju kanale već personalizovane sadržaje.

Zbog toga i operateri treba da ulože u svoju produkciju internet sadržaja, istakao je Lučić.

Kaže da će Telekom imati siguran i stabilan prihod u narednih oko 15 godina samo od klasičnih servisa i da to nacionalnom operateru i omogućuje da razvijaju nove servise i sadržaje.

Generalni direktor A1 u Srbiji i Sloveniji Dejan Turk je rekao da se u Srbiji malo kasni sa uvođenjem 5G i da se nada da će aukcija za dodelu 5G spektra biti obavljena ove godine.

Generalni direktor Jetela Majk Mišel je rekao da je 5G mreža važna i da predstavlja značajno tehnološko unapređenje, kao i da je glavno pitanje kako iskoristiti i komercijalizovati 5G mrežu i tehnologiju.

On je istakao da se otvara mogućnosti sa uvođenjem 5G i da posebno veliki potencijal ta tehnologija ima u industriji, koji još nije ni načet.

Učenisi panela su istakli da većina građana neć ni znati da su na 5G mreži kada počne da radi i da je zato važno razviti i primeniti digitalne servise koje omogućava ta tehnologija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike