Koliko će preduzetnicima biti lakši život sledeće godine

14.11.2022

12:40

0

Nastavljaju se reforme poreske uprave i od sledeće godine bi trebalo da prestane obaveza podnošenja poreske prijave u nekim slučajevima, najavljeno na skupu u Beogradu

Koliko će preduzetnicima biti lakši život sledeće godine
pecat notar - Copyright Profimedia

Privremeni prekid ili prestanak obavljanja delatnosti ili promena sedišta preduzetnika, od sledeće godine neće više morati da se prijavljuje Poreskoj upravi, izjavio je danas Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

On je na skupu posvećenom fiskalnim i finansijskim aspektima poslovanja preduzetnika rekao da se od ove i ostalih zakonskih promena koje se se sada pripremaju a koje bi trebalo da počnu da se primenjuju od 1. januara 2023. godine očekuje da olakšaju poslovanje privrednicima i smanje im troškove.

Prema njegovim rečima na olakšicama za poreske obveznike radilo se i do sada, između ostalog uvođenjem predvidivosti poreske obaveze, što praktično znači da obveznici na početku godine znaju iznos obaveze koja ih očekuje u toj godini.

- Masovno donošenje rešenja se radi sredinom januara za tekući godinu i tako obveznici znaju iznos zaduženja po osnovu poreza i doprinosa za svaki mesec u toj godini. Rešenja se donose u elektronskoj formi i postavljamo ih na portal poreske uprave odakle obveznik može da ih preuzme u svakom trenutku - istakao je on.

Podsetio je da je na portalu Poreske uprave uveden i kalkulator poreza i doprinosa.
Menadžerka za regulatornu reformu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Irena Ðorđević je navela da prema podacima Agencije za privredne registre u Srbiji trenutno posluju 135.533 privredna društva i 305.317 preduzetnika.

U prvih šest meseci ove godine registrovano je osnivanje 25.816 privrednih subjekata što je za 4.520 više nego u istom periodu prošle godine.

Broj registrovanih privrednih društava osnovanih u prvih šest meseci je veći za 12,5 odsto a broj osnovanih preduzetnika je povećan za 23,9 odsto, odnosno sa 16.347 u 2021. na 20.247 u ovoj godini.

„Pretnja“ paušalcima

Sledeće godine prestaće da važi odredba u Uredbi o paušalnom oporezivanju, koja propisuje da poreska obaveza ne može da se uveća više od 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što nekim paušalcima može da poveća porez, a da se to ne bi desilo NALED predlaže da se nastavi sa primenom ove odredbe.

Direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u, Dušan Vasiljević, rekao je na današnjem skupu da bi produženje važenja pomenute odredbe bilo posebno važno u uslovima sadašnje krize i da bi ono trebalo da važi bar za 2023. godinu, a da se kasnije razmisli i o mogućem daljem produženju te odredbe.

Prema njegovim rečima eventualno bi moglo da se razmisli i o tome da se umesto 10 odsto, primeni rešenje 10 odsto plus inflacija.

Vasiljević je naveo i da NALED predlaže da se promeni obračun poreza za jedan deo paušalaca koji rade preko interneta, a reč je pre svega o onima koji rade kao predavači stranih jezika na internet platformama ili pružaju administrativne usluge preko interneta.

Sada njihov porez zavisi od mesta gde žive pa oni koji rade iz Beograda mogu da plate znatno veći porez od onih iz unutrašnjosti, a rešenje za to bi, prema predlogu NALED-a, bilo da se kao osnovica uzima prosečna republička plata, jer je ona manja nego u gradovima poput Beograda.

- Zato predlažemo da na visinu poreza ne utiče mesto gde su registrovani - rekao je Vasiljević.

Sledeća izmena koju NALED predlaže odnosi se na promenu koeficijenta za pojedine delatnosti s kojim se množi poreska osnovica za te delatnosti.

- Bilo bi dobro i da se olakša administriiranje pri uplati poreza za paušalce, tako što će se objediniti plaćanje poreza i doprinosa i da sve bude na jednoj uplatnici - naveo je Dušan Vasiljević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike