Platite porez na kuću i stan: Kazne praktično nema, ali zatezna kamata ne prija

14.11.2022

09:01

0

Autor: G.M.Š.

Danas ističe rok za četvrtu ratu poreza na imovinu

Platite porez na kuću i stan: Kazne praktično nema, ali zatezna kamata ne prija
Ilustracija - Copyright Pixabay

Rok za plaćanje četvrte rate poreza na imovinu fizičkih lica za 2022. ističe danas a onima koji nisu platili ni jednu ratu nakupila se ne velika ali iritantna kamata. A ukoliko se na nju zaboravi mogla bi da vremenom postane i neprijatno velika.

Ukoliko ste zaboravili da platite prethodne rate i danas platite ceo iznos porez, već ste u poreskom prekršaju, jer kamata počinje da teče od prvog zakašnjenja a to je bilo u februaru, pa se na nju nadovezuje ona koja je krenula na ratu od maja, pa avgusta.

U članu 75.  Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji navodi se da se "na iznos manje ili više plaćenog poreza i sporednih poreskih davanja, osim kamate, obračunava i plaća kamata po stopi jednakoj godišnjoj referentnoj stopi Narodne banke Srbije, uvećanoj za deset procentnih poena, primenom prostog interesnog računa od sto“.

Prema računici 24sedam, a uz pomoć kalkulatora kamate na Propisionline.com, na iznos poreza (odnosno poreske obaveze) za kuću ili stan od 20.000 dinara, kamata je, ako nije plaćena nijedna rata dosad za ovu godinu do novembarske, nešto veća od 800 dinara.

Teorijski, odnosno po slovu zakona, uz tu kamatu mogla bi da se plati i kazna za poreski prekršaj. Ona nije 50.000 dinara, kako se to često u javnosti navodi, jer je određuje Zakon o poreskom postupku a ne Zakon o porezu na imovinu.

U članu 180. zakona navodi se da "poreski obveznik koji ne uplati porez koji je utvrđen u poreskoj prijavi rešenjem Poreske uprave, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 50 odsto utvrđenog poreza, a ne manje od 5.000 dinara“.

To bi značilo da je u pomenutom slučaju kazna 10.000 dinara, a ne zna se ni da li bi kazna mogla da se naplati za svaki kvartal ili samo jednom za ceo iznos.

U praksi, kazna se gotovo nikada ne primenjuje jer taj porez naplaćuju lokalne poreske administracije koje nemaju kapacitet za striktno sprovođenje zakona koji se odnosi na inače loše popisane kuće i stanove.

Kako da najpovoljnije platite

Narodna banka Srbije podseća povodom roka za uplatu poslednje rate poreza da je samo sa nacionalnom dina karticom moguće bez provizije izmiriti ovu obavezu na šalterima Uprave za trezor.

Porez na imovinu fizičkih lica može se izmiriti i jednostavnim skeniranjem NBS IPS QR koda s rešenja na kojima je pripremljen ovaj kod i korišćenjem mobilne aplikacije banke u kojoj je račun.

Kako je objavljeno na sajtu NBS, nacionalnom bankarskom karticom bez provizije moguće je platiti porez na dohodak građana, porez na promet motornih vozila, porez na dohodak građana na prihod od poljoprivrede i šumarstva i doprinose za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika, na šalterima Uprave.

Na šalterima Uprave za trezor dina karticom mogu se, uz niske provizije, izmiriti i sve druge obaveze po osnovu javnih prihoda i obaveza prema korisnicima javnih sredstava - onima koji imaju podračune u Upravi za trezor i onima koji imaju račune u poslovnim bankama (mogu se platiti računi za struju, računi preduzeća JKP Infostan tehnologije, JKP Informatika Novi Sad, Telekom a.d. i slično).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike