Kriza stigla i građevinu: Pada obim radova

10.11.2022

12:13

0

Autor: 24sedam

Vrednost radova izvedenih građevinskih radova na teritoriji Srbije u stalnim cenama opala za 13,5 odsto

Kriza stigla i građevinu: Pada obim radova
Copyright Ilustracija/Pixabay/joffi

Vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Srbije u stalnim cenama opala je za 13,5 odsto u odnosu na treći kvartal 2021. godine, dok je u tekućim cenama porasla za 2,7 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako je navedeno, vrednost izvedenih radova na zgradama opala je 17,7 odsto, a na ostalim građevinama 11 odsto, u stalnim cenama.

Posmatrano prema regionima, vrednost izvedenih radova u ovom kvartalu, u odnosu na isti period prethodne godine, povećana je, u stalnim cenama, samo u regionu Šumadije i Zapadne Srbije, za 6,4 odsto, dok je u ostalim regionima opala.

U Vojvodini vrednost izvedenih radova opala je za 8,7 odsto, u Beogradu za 25 odsto, a u regionu Južne i Istočne Srbije za nešto više od 34 odsto.

Od ukupne vrednosti građevinskih radova, u Srbiji je izvedeno je 94,7 odsto, dok je preostalih 5,3 odsto radova izvedeno na gradilištima u inostranstvu.

Vrednost izvedenih radova izvođača iz Srbije u trećem kvartalu ove godine, za radove koji su izvođeni u zemlji i inostranstvu, porasla je za 4,8 odsto u odnosu na isti kvartal 2021, u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama opala za 11,7 odsto.

Stalne cene dobijaju se kombinovanjem količina proizvoda koji se proizvode ili prodaju u dužem periodu, sa cenama iz određenog baznog perioda. Na ovaj način dobija se serija uporedivih podataka, jer su sve vrednosti iskazane u cenama jedne godine. Stalne cene iskazuju se u stopama realnog rasta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike