Ekonomska saradnja između Srbije i Turske na istorijskom vrhuncu: Turci u našoj zemlji imaju 23 fabrike i preko 10.000 radnika

08.11.2022

10:28

0

Njihove investicije su sa jednog porasle na 400 miliona dolara

Ekonomska saradnja između Srbije i Turske na istorijskom vrhuncu: Turci u našoj zemlji imaju 23 fabrike i preko 10.000 radnika
Radnici iz Turske (Ilustracija) - Copyright RINA

Obim spoljnotrgovinske razmene između Srbije i Turske prošle godine oborio je rekord i premašio dve milijarde dolara, a ove godine u planu je da ta cifra dostigne dve i po milijarde dolara. Investicije turskih kompanija koje otvaraju nova radna mesta u Srbiji konstantno se povećavaju.

- Odnosi Turske i Srbije su na istorijskom vrhuncu naročito kada je u pitanju ekonomija, a tome su značajno doprineli prijateljski odnosi predsednika Erdogana i predsednika Vučića što dodatno omogućava dalji razvoj odnosa dve zemlje. Turske investicije su u Srbiji značajno porasle u poslednjih 10 godina i to sa milion dolara na 400 miliona dolara. Broj turskih kompanija u Srbiji premašio je broj od 1.300, a turskih radnika ima 10.000. U Srbiji trenutno imamo 23 fabrike - kaže konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol.

On takođe ističe da važnu ulogu u jačanju putne infrastrukture u Republici Srbiji imaju i turske izvođačke kompanije koje širom sveta realizuju važne projekte sa visokom dodatom vrednošću. Rekonstrukcija puta Novi Pazar - Tutin koju je turska kompanija "Tašjapi" započela 2020. godine završena je u oktobru ove godine. U okviru tog projekta put je u potpunosti rekonstruisan, a postojeća trasa proširena tako da je to sada jedan moderan magistralni put.

- Naša kompanija "Tašjapi" izvodi radove i na deonici Sremska Rača - Kuzmin u okviru izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo, ovoj kompaniji je poverena i priprema projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega - Kotroman. Kompanija "Enka" u partnerstvu sa američkom kompanijom "Behtel" izvodi radove na Moravskom koridoru, a u pitanju je izgradnja trase u dužini od 112 kilometara na relaciji Pojate - Preljina. Naša kompanija "Ekpet" realizuje projekat rekonstrukcije puta Ivanjica - Sjenica u dužini od 21 kilometra. Ovoj kompaniji poveren je i projekat izgradnje puta Kosjerić - Požega u dužini od 22 kilometra - naglasio je "Bašol".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike