Turci izvoze u Srbiju duplo više nego u Bosnu: Na Balkanu zaradili 16 milijardi dolara

15.10.2022

13:46

0

Autor: 24sedam

Izvoz Turske porastao ove godine za četvrtinu u odnosu na lani

Turci izvoze u Srbiju duplo više nego u Bosnu: Na Balkanu zaradili 16 milijardi dolara
GP Presevo Tabanovce - Copyright Uprava carina Republike Srbije

Turski izvoz na Balkan u devet meseci ove godine porastao je za 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ukupno je izvezeno robe i usluga za 15,7 milijardi dolara.

Iz Turske se najviše izvozilo u Rumuniju (4,7 miliona), dok je najveći porast u odnosu na isti period prošle godine zabeležila Crna Gora, piše agencija Anadolija.

Prema podacima Udruženja turskih izvoznika (TIM), u prvih devet meseci ove godine ostvaren je izvoz od 15,7 milijardi dolara u balkanske zemlje a u istom periodu prošle godine bio je na nivou od 12, 6 milijardi.

Najveći izvoz beleži se u Rumuniju (4,7 milijardi dolara), zatim Bugarsku (3,4 milijarde) i Grčku (2,1), dok je nešto manji u Srbiju (1,3 milijarde) i Sloveniju (1,2).

Pomalo iznenađujuće, daleko zaostaje izvoz u Albaniju (743 miliona dolara) i Bosnu i Hercegovinu (548 milion) dok je očekivan za mnogo manja i manje platežna tržišta Makedonije (489) i tzv. Kosova (483).

U mnogo platežniju Hrvatsku ide samo 439 milion dolara turske robe a u Crnu Goru tek 119 miliona.

Od robe najviše se izvozi iz sektora hemijskih materijala i proizvoda, koji sam nosi 2,8 milijardi dolara vrednosti eksporta. Slede sektori čelik, automobilska industrija, crni i obojeni metali, električna energija i elektronika.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike