Veliki regionalni igrač se sprema za IPO: Fortenova ide na berzu

23.09.2022

07:32

0

Autor: 24sedam

Izlazak kompanije koja vodi trgovinu u prehrambenom sektoru Zapadnog Balkana najavio je jedan od velikih akcionara Pavao Vujnovac

Veliki regionalni igrač se sprema za IPO: Fortenova ide na berzu
Ilustracija - Copyright Promo

Suvlasnik „Fortenove“, ujedno i predsednik uprave „Energia naturalis grupe“, Pavao Vujnovac za Blumberg Adriju najavljuje da njegovu kompaniju koja okuplja 20 firmi iz energetskog i prehrambenog sektora, ne zanima dugoročno upravljanje firmom koja je u regionu poznata po trgovinskom lancu „Konzum/Idea“ i „Merkator-Roda“.

Vujnovac kaže da „Fortenova“ prevelika za bilo kakvo funkcionisanje u preduzetničkom modelu.

- „Fortenova“ grupa je kompanija koja je izašla iz stečaja, imala je privremenu upravu, sa svakim korakom je radila na stabilizaciji, pripajanjem Merkatora, završetkom privremene uprave, ili, kao što je slučaj u ovoj fazi, izlaskom iz vlasništva „Sber banke“ koja je pod sankcijama. Kasnije, u drugoj fazi moramo refinansirati ukupan dug, a u zadnjem koraku ta kompanije treba izaći na IPO. Ona treba diverzifikovano vlasništvo i treba institucionalne ulagače, u tom bih IPO-u ja rasteretio veliki deo svojih deonica – rekao je Vujnovac.

Vujnovac očekuje da bi to moglo da se dogodi za godinu i pod do dve. Potvrdio je i kako je ta grupacija radi pojednostavljenja procesa kupoprodaje na novog kupca trenutno u procesu otkupa vlastitih deonica od sankcionisane ruske „Sber banke“.

- Cilj te transakcije nije da se od mene stvori njenog većinskog vlasnika. Danas „Fortenova“ zbog vlasništva „Sbera“ ima određene komplikacije. „Sber“ je pod sankcijama i ova transakcija ide u cilju stabilizacije „Fortenove“ i u drugom koraku bi „Fortenova grupa“ mogla prodat te udele tom novom kupcu – objašnjava Vujnovac.

Kao novi kupac u igri ostaje „Indotek“, čiji je vlasnik Daniel Jelinek, jedan od najbogatijih Mađara.

„Fortenova“ u Srbiji, pored lanaca „Idea“ i „Merkator-Roda“ poseduje i fabriku vode „Mg Mivela“ i uljaru „Dijamant“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike