Nove gazde u Srbiji: Najbogatiji Mađar postao vlasnik Dijamanta, Mivele, Merkatora...

10.04.2022

07:47

0

Autor: 24sedam

Sberbanka je zvanično prodala svoj udeo u Fortenova Grupi (Merkator, Idea, Roda) mađarskoj Indotek Grupi

Nove gazde u Srbiji: Najbogatiji Mađar postao vlasnik Dijamanta, Mivele, Merkatora...
novi merkator1 - Copyright Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Najave sadu se ostvarile i ruska Sberbanka je prodala udeo od 43 posto u „Fortenova Grupi“ mađarskom investicionom fondu „Indotek Grupa“.

Mađari, odnosno jedan od najbogatijih ljudi iz te zemlje, Daniel Jelinek, tako upravljaju i srpskim kompanijama iz „Fortenove“, kao što su zrenjaninska uljara „Dijamant“, fabrika vode „Mivela“ i trgovinski lanci „Merkator Srbija“, „Idea“ i „Roda“.

Portparol Jelineka za „Blumberg“ je izjavio da Jelinek ovaj posao smatra dugoročnim ulaganjem, a „Indotek“ će biti strateški partner „Fortenova Grupe“.

Cena je tajna, a u toku je proces transakcije koji podrazumeva odobrenja regulatornih tela na više tržišta u regionu, od Slovenije do Srbije.

Vest o Jelineku, čiju imovinu „Forbs“ procenjuje na 300 miliona evra, kao zainteresovanom, pojavila se sredinom marta a ceo posao je ubrzala politička situacija oko ukrajinske krize, zbog koje je Sberbanka morala brže da se „evakuiše“ sa evropskog tržišta.

Širenje na maloprodaju Balkana

„Indotek Grupa“ upravlja imovinom u vrednosti većoj od tri milijarde evra. Ona sama je finansijski konglomerat u vlasništvu mađarskih i američkih investitora, koja posluje u nekretninama, finansijskim uslugama, kao i logistici i transportu.

Vlasnici su i niza trgovačkih centara i nekretnina u Mađarskoj, tako da ima logičan interes u širenju na maloprodaju. Uz to, kompanija već neko vreme pregovara o regionalnom partnerstvu s francuskom multinacionalnom maloprodajnom tvrtkom „Aušan“ (vlasnik „Dekatlona“, „Orseja“ i „Pimki“.

Sedište firme je u Budimpešti a ima kancelarije u Španiji, Italiji, Rumuniji, Poljskoj, Grčkoj i Hrvatskoj.

„Indotek“ sada postaje najveći pojedinačni deoničar „Fortenove“ ali će za donošenje ključnih odluka o poslovanju kompanije morati da traži saglasnost dva preostala velika akcionara - Pavla Vujnovca, vlasnika „Ena grupe“, i ruske državne „VTB banke“.
Rusi drže i dalje sedam odsto udela koji je trenutno zamrznut zbog evropskih sankcija Moskvi
„Fortenova Grupa“ je najveći trgovac i proizvođač hrane na području jugoistočne Evrope, a nastala je nacionalizacijom „Agrokora“ 2019. Zapošljava oko 50.000 ljudi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike