Evropska komisija: Kako do nultog zagađenja EU do 2050.

26.10.2022

12:34

0

Predložena su i pravila koja će primorati farmaceutske i kozmetičke kompanije da uklone zagađenje vode izazvano njihovim proizvodima

Evropska komisija: Kako do nultog zagađenja EU do 2050.
air-pollution-g8dc3ad1f8_1280 - Copyright Pixabay

Evropska komisija predložila je danas stroža zakonska ograničenja za emisije zagađujućih materija u vazduhu, kao i pravila koja će primorati farmaceutske i kozmetičke kompanije da uklone zagađenje vode izazvano njihovim proizvodima.

Današnji predlozi su ključni za realizaciju ambicije Evropskog zelenog dogovora o nultom zagađenju i plana da se do 2050. godine stvori životna sredina bez štetnog zagađenja.

EK je predložila tri zakona koja se odnose na posledice zagađenja vazduha i vode po zdravlje i životnu sredinu i zahtev da do 2030. godine EU ispuni nove zakonske obavezujući granice zagađenja vazduha koje će biti bliže strožim preporukama Svetske zdravstvene organizacije kad su u pitanju granične vrednosti zagađenja vazduha.

Današnji predlog će pomoći, kaže Komisija, u postizanju dramatičnog poboljšanja kvaliteta vazduha širom Evrope do 2030. godine, što će dovesti do bruto godišnje koristi između 42 i 121 milijarde evra u 2030. godini, za trošak manji od šest milijardi evra godišnje.

Komisija objašnjava da skoro 300.000 Evropljana prerano umire svake godine zbog zagađenja vazduha, a predložena nova pravila smanjiće smrtnost za 75 odsto za 10 godina.

Nezdravo okruženje ima direktne i skupe posledice po zdravlje, navodi EK, s bolestima srca i pluća ili raka izazvanih zagađenjem, a što se duže čeka da se smanji zagađenje, veći su troškovi za društvo.

Izvršni potpredsednik zadužen za Evropski zeleni dogovor, Frans Timermans, je rekao danas da "EK želi da do 2050. godine naše okruženje bude bez štetnih zagađivača“ i da predlozi Komisije ciljaju "dalje smanjenje zagađenja vode i vazduha" i oni su "ključni deo te slagalice“.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike