Šef UNDP veoma zabrinut: Hoćemo zdravu okolinu, a dajemo „popust“ na fosilna goriva

29.10.2021

09:46

0

Države u svetu subvencionišu korišćenje fosilnih goriva sa 423 milijarde dolara godišnje, i to je glavna prepreka dolasku čiste energije, kažu iz UNDP

Šef UNDP veoma zabrinut: Hoćemo zdravu okolinu, a dajemo „popust“ na fosilna goriva
Copyright Ilustracija: Profimedia

Šef Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Akim Štajner izjavio je da se 423 milijarde dolara novca poreskih obveznika troši na subvencionisanje upotrebe fosilnih goriva svake godine, što sputava prelazak na čistiju energiju.

Štajner je u razgovoru za CNBC, povodom nove kampanje UNDP-a „Ne birajte izumiranje“, rekao da ga veoma zabrinjava činjenica što se ne donose odluke da se izumiranje ne dogodi, i to u „istorijskom trenutku“, kada raspolažemo svim sredstvima za borbu protiv klimatskih promena.

"Pomoć siromašnima" loš izgovor

On je ocenio da trošenje 423 milijarde dolara godišnje na subvencije za fosilna goriva nije efikasno korišćenje novca poreskih obveznika, dodajući da vlade kao izgovor za ove subvencije navode potrebu da obezbede jeftiniju energiju za siromašnije ljude.

- Ali kada pogledate statistiku, interesantno je to što u stvarnosti ta mera zapravo koristi bogatijim slojevima društva, jer su oni nesrazmerno veći potrošači energije -  primetio je Štajner.

Dodao je da ako vlade zaista žele da pomognu siromašnijima da imaju povoljniji pristup energiji, gorivu, postoje mnogo efikasniji načini da to urade umesto da fosilna goriva „veštački čini jeftinijima za korišćenje“.

Nedavni izveštaj UN otkrio je da su zemlje sveta na putu da 2030. godine proizvedu dvostruko veće količine fosilnih goriva nego što je potrebno da se globalne temperature zadrže ispod 1,5 stepeni celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo.

- Tragična posledica toga će biti to što moja i vaša deca, sledeće generacije, više neće imati opciju, jer će se preći tačka sa koje nema povratka, budući da će kada jednom odemo iznad 1,5 stepeni, a zatim iznad dva stepena, biti potrebno 100 ili 200 godina da bismo to mogli da preokrenemo. Vreme u kojem smo istorijski je trenutak, kada imamo sva sredstva da se uhvatimo ukoštac sa klimatskim promenama, ali u sebi ne nalazimo snage da donosimo neophodne odluke koje će tu bitku omogućiti - rekao je Štajner.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike