Neće više „puštati gasove“ za džabe: Novi Zeland uvodi porez kravama i ovcama

09.06.2022

10:22

0

Novi Zeland je predstavio plan za oporezivanje emisije gasova ovaca i goveda s ciljem da se uhvati u koštac sa jednim od najvećih izvora gasova s efektom staklene bašte u toj zemlji

Neće više „puštati gasove“ za džabe: Novi Zeland uvodi porez kravama i ovcama
Pixabay

Novi Zeland bi tako postao prva država koja naplaćuje porez farmerima na emisiju metana od stoke koju gaje, izveštava britanski javni servis BBC.

U toj zemlji, s populacijom nešto većom od pet miliona ljudi, gaji se oko 10 miliona goveda i 26 miliona ovaca. Skoro polovina od ukupnih emisija gasova s efektom staklene bašte, uglavnom metana, potiče na Novom Zelandu iz poljoprivrede.

Emisije tzv. gasova staklene bašte iz poljoprivredne ranije nisu bile uključene u šemu trgovine emisijama u toj zemlji, zbog čega su oni koji to kritikuju apelovali na vladu da učini više kako bi se zaustavilo globalno zagrevanje.

Prema predlogu, stočari će morati da plaćaju emisije gasova sa njihovih farmi od 2025. godine.

Plan takođe uključuje podsticaje za farmere koji smanjuju emisije putem aditiva za stočnu hranu, dok bi sadnja drveća na farmama mogla da se iskoristi za neutralisanje emisija.

Novac prikupljen od tog poreza biće uložen u istraživanje, razvoj i savetodavne usluge za poljoprivrednike, saopštilo je Ministarstvo za životnu sredinu.

Ministar finansija Novog Zelanda je prošlog meseca objavio da je planirano 2,9 milijardi novozelandskih dolara (1,9 milijardi američkih dolara) za program borbe protiv klimatskih promena, koji će se finansirati iz sistema trgovine emisijama koji će oporezovati zagađivače.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug