Sve „tanje“ police zbog profiterstva: Trgovci brane potrošače od poskupljenja

22.10.2022

08:51

0

Veliki trgovci u Nemačkoj odbijaju da na police stavljaju proizvode za koje misle da su im neopravdano podignute cene

Sve „tanje“ police zbog profiterstva: Trgovci brane potrošače od poskupljenja
Copyright Pexels/ Gustavo Fring

Gumeni medvedići od „Haribo-a“, „pringels“ grickalice, pirinač „bens“ ili sir za mazanje „filadelfia“ uskoro bi mogli nestati sa polica trgovinskih lanaca u Nemačkoj i Austriji - „Bila“, „Peni“ i „Adeg“, koji pripadaju koncernu „Reve“ (REWE).

Taj koncern neželi da prihvati planirano poskupljenje koje najavljuje proizvođač poznatih marki proizvoda i time se nastavlja rat za održavanje životnog standarda potrošača koji su započeli neki drugi, manji lanci.

- Vidimo sebe kao štit potrošača - rekao je šef „Reve“ u Austriji Marsel Harasti.

U sporu oko zahteva za podizanje cena pojedinih velikih međunarodnih marki, kao što je konditor „Mars“, nije, kaže, postignut sporazum.

Harasti ističe da u trenutnoj krizi svi treba da daju svoj doprinos - pri čemu trgovina ima maržu od jedan do dva odsto, a proizvođači poznatih marki do 20 ili 30 procenata.

I švajcarski lanac "Koop" izbacio je više proizvoda kompanije "Mars" iz svog asortimana, jer je taj koncern tražio "nadprosečno visoko povećanje cena".

U Nemačkoj je i lanac „Edeka“ u septembru najavio da više neće prodavati „koka-kolu“. Spor vode i sa američkim koncernom "Mondelez“, preneo je "Handelsblat", jer je čokolada "milka" u pojedinim zemljama ponuđena po mnogo povoljnijoj ceni.

Duže od godinu dana "Edeka" u svojim prodavnicama nema ni sokove „granici“ ili „hohes C“, pošto se spori sa proizvođačem.

U sporu sa "Pepsiko" je "Edeka" celu paletu proizvoda američkog koncerna uklonila iz svog asortimana, uključujući i samu sodu „pepsi“, i to sve do proleća, kada je postignut dogovor o daljoj saradnji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike