Pohlepa gura inflaciju: Najavili poskupljenje za 27 odsto, a realno cene otišle četiri odsto!

08.08.2022

11:22

0

Austrijski proizvođači preterali u "obračunavanju" inflacije i uticaja ukrajinske krize

Pohlepa gura inflaciju: Najavili poskupljenje za 27 odsto, a realno cene otišle četiri odsto!
Pixabay/Steve Buissinne

Direktor austrijskog lanca supermarketa "Špar" Markus Kaser, ističe da je uzrok poskupljenja namirnica pohlepa pojedinih koncerna proizvođača. On smatra da se poskupljenje namirnica može samo delimično pravdati velikim cenama energenata i sirovina, dok je ostatak u pohlepi koncerna.

Sve više građana ne zna, kako kaže, zbog dramatičnog rasta cena, kako da finansijski savlada svakodnevnicu, a istovremeno veliki koncerni iz prehrambene industrije ostvaruju milijarderske dobiti. Tako dobit pohlepnih koncerna plaćaju kupci.

- Dok koncerni kao što su Danone, Nestle, Unilever i drugi saopštavaju ogromne dobiti, sve više potrošača ne može sebi da priušti brašno i testeninu - rekao je Kaser za "Klajne cajtung".

On je za to koristio pojam iz SAD "greedflation", što je inflacija podstaknuta pohlepom.

- S obzirom na to da "Špar" i sam proizvodi prehrambene proizvode, znamo sve o cenama sirovina i pakovanja - objasnio je Kaser.

Izneo je i primer iz prakse da je nedavno jedan evropski koncern najavio "Šparu" poskupljenje mleka, mlečnih proizvoda i sira za 27 odsto, a to je obrazložio krizom u Ukrajini.

- To mi tako ne prihvatamo. Sve smo proračunali i došli do zaključka da je postoji rast troškova proizvodnje od četiri odsto. Na to je koncern svoj zahtev umanjio na osam procenata - objasnio je Kaser, i dodao da će se "Špar" boriti protiv podizanja cena.

On je rekao da će, u slučaju da neki proizvodi budu skuplji u nabavci, takvu robu izbaciti iz asortimana i ponuditi alternative drugih proizvođača, ili svoju marku.

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi