"Danas odlučujemo kakva će srpska energetika biti za 30 godina"

18.03.2021

11:22

0

U Srbiji je od 2014. do danas instalisano blizu 400 megavata eletrana na vetar i do 2040. 40 odsto energije će bitzi zeleno, najavljuje resorna ministarka

"Danas odlučujemo kakva će srpska energetika biti za 30 godina"
Vetrolektrane dobre, kada duva - Copyright Foto: Pixabay/ Mylene2401

Sa dva vetroparka koja su u izgradnji, ukupna instalisana snaga elektrana na vetar dostići će  600 megavata a pored vetroelektrana važno da imamo i druge obnovljive izvore energije ako hoćemo klimatski neutralan razvoj i da je zato resorno ministarstvo pripremilo nove zakone o energetici i energetskoj efikasnosti, kao i zakon o obnovljivim izvorima energije, najavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović u Kovačici.

– Hoćemo da razvijamo i solarne elektrane i nadalje vetroelektrane, ali i geotermalnu energiju. Hoćemo da dođemo 2040. do minimum 40 odsto proizvedene električne energije iz obnovljvih izvora energije. To nije sada nikakav san, to je sasvim realno – kaže Mihajlović.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je obišla vetropark u Kovačici, kaže da je danas potpisana energetska dozvola za proširenje te vetroelektrane za koju navodi da je simbol zelene energije i klimatski uređenog privrednog razvoja.

Ona je posle obilaska vetorparka novinarima rekla da je taj energetski objekat pušten u rad 2019. godine, a da će izraelski investitor proširiti kapacitete izgradnjom još jednog vetroparka Pupin, nazvanog po srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, rođenom u Idvoru, nedaleko od mesta gde je u planu novi objekat.

Pročitajte još:

Mihajlović je poručila da je 2021. godina velikih promena u energetskom sektoru Srbije i da se ove godine donose odluke kuda u stvari idemo u enregetskoj politici naše zemlje i to ne za godinu, dve ili tri godine, nego odluke o tome gde vidimo Srbiju i našu energetiku za 10, 20 i 30 godina.

Ona je naglasila da je vetropark u Kovačici takođe i simbol novih tehnologija i budućeg napretka i izrazila zadovoljstvo zbog zainteresovanosti izraelskih investitora za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji.

– Ako se jedan obnovljivi vid energije u poslednjih nekoliko godina posebno razvijao u Srbiji to je bila upravo energija iz vetra kao obnovljivog izvora energije – kaže Mihajlović koja je vetropark posetila sa ambasadorom Izraela u Srbiji Jahenom Vilanom.

Navela je da je novina vezana za investitore to što su ubrzane sve procedure i što će u narednih godinu dana biti završeno sve što je potrebno da bi investitorima olakšale procedure za ulaganje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike