Bolje greje od sunca i vetra: Energija biomase počinje da se koristi i u Srbiji

06.10.2021

09:53

0

Upotreba biomase u Srbiji u zamahu je i u toplanama i privatno kod građana ali o njoj mora da razmišljaju i agrar i prehrambena industrija

Bolje greje od sunca i vetra: Energija biomase počinje da se koristi i u Srbiji
Ilustracija - Copyright Foto: Pixabay/ recyclind

Po studiji energenata, biomasa ima veći energetski potencijal od energije sunca ili vetra a na polju primene već je mnogo urađeno u Srbiji, poručeno je sa Naučno-investicione konferencije "SEE ENERGY - Connect & Supply III".

Napredak je vidljiv, kako u sektoru domaćinstva, tako i u javnom sektoru, ali i u sektoru daljinskog grejanja, istakao je državni sekretar u Ministarstvu za rudarstvo i energetiku, Zoran Lakićević.

- Objavili smo u junu javni poziv za mere efikasnosti u svim kućama u Srbiji, u okviru kojih je predviđena mera za zamenu kotlova i prelazak na biomasu, na pelet i suvo drvo. Taj projekat se odnosi na 67 opština u zemlji i trenutno se sklapaju ugovori sa građanima, tako da očekujemo da prvi ugovori budu sklopljeni u narednim mesecima. Imamo preko pet hiljada prijava, toliko domaćinstava će preduzeti prve mere energetske efikasnosti u svojim kućama, uključujući i zamenu kotlova - naveo je Lakićević.

On je dodao da se u ovom trenutku grade toplane koje će koristit biomasu u Priboju i u Malom Zvorniku, a koje će početi da rade u predstojećoj grejnoj sezoni.

Ministastvo energetike trenutno radi na nizu intervencija zamene kotlova u mnogobrojnim toplanama širom Srbije, kako bi one prešle na biomasu, a u tom smislu se pravi i potpuno novi projekat sa Evropskom razvojnom bankom (EBRD), koji će doprineti da obnovljivi izvor energije u sistemu daljinskog grejanja pored toplotnih pumpi i geotermala, koriste i upravo biomasu.

- Tri toplane u izgradnji koje će koristiti biomasu, one toliko štede po taksama za emitovani ugljen dioksid, da samo iz taksi će biti opravdana čitava investicija za svega 10 godina. To su skupi projekti, ali kada se uzmu u obzir manje takse i pitanje obnovljivih izora energije - to je apsolutno isplativo - kazao je Lakićević.

I poljoprivreda mora da razmišlja „zeleno“

Srbija iz godine u godinu ima sve bolje rezultate u proizvodnji hrane, ali agrarni i prehrambeni sektor sada već ozbiljno moraju da razmišljaju o tome kako će taj razvoj uticati na životnu sredinu i potrošnju energije.

- Zakon o korišćenju obnovljivih resursa energije, prepoznao je agrarnu i drvnu biomasu kao značajan potencijal i izvor energije. Ako uzmemo u obzir raspoložive količine, mogućnosti i prednosti agrarne i drvne biomase za proizvodnju bioenergije, mi s optimizmom gledamo u naredne godine, gde bismo uz jasnu strategiju i precizno određene mere mogli da u narednom periodu, da postanemo ne samo značajan potrošač, nego i proizvođač energije – rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović.

Nataša Rubežić iz Nacionalne asocijacije za biomasu "SERBIO" navela je da su rezultatima u primeni biomase vidljivi na terenu od 2012. godine naovamo.

- Biomasa je počela da se koristi, ona je dobila svoju svrhu, a možemo sada već reći da imamo dobro tržište biomase i energenata koje smo dobili. Naravno da to mora sve dalje da se unapređuje - navela je Nataša Rubežić.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike