„Kinezi se ubrzali, Fruškogorski koridor u roku“

04.10.2022

11:17

0

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović izjavio je danas da je kineski izvođač radova, kompanija CRBC, značajno ubrzao radove na izgradnji Fruškogorskog koridora

„Kinezi se ubrzali, Fruškogorski koridor u roku“
Fruškogorski koridor Foto Gradske Info 02 - Copyright Screenshot:Gradsek Info

Ministar Momirović je održao sastanak u Novom Sadu,  u kampu gradilišta  za izgradnju Fruškogorskog koridora, to jest autoputa Ruma - Novi Sad, i obišao radove na izgradnji mosta kod Kaća koji će biti dug skoro 1.700 metara.

- Kinezi su pokazali da imaju jako stručan tim i značajno ubrzali radove poslednjih meseci. Već su uradili dobar deo poslova, a ovo je jedan od dva potpuno nova mosta koja gradimo u Novom Sadu - rekao je Momirović.

Da je CRBC je intenzivirao radove, kaže i direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić i dodaje da je svaki dan na gradilištu između 350 i 400 radnika, sa oko 150 mašina.

- Imamo sada ozbiljan napredak na ovom mostu, urađeno je 80 šipova i izgrađen pomoćni most od oko 630 metara, koji služi za izgradnju glavnog mosta. Očekujemo da će sve aktivnosti na ovom mostu ići po dinamici i da će do kraja godine biti ugrađeni svi šipovi - naveo je on.

Kako kaže, za bušenje tunela se još radi na stabilizaciji terena, da je urađena zaštita i započeta izrada portala, kao i da su u toku pripreme za početak bušenja tunela.

Dobro za Srbiju, dobro i za Novi Sad

Ministar Momirović je istakao da će Novi Sad sa Fruškogorskim koridorom i obilaznicom oko tog grada dobiti potpuno nove obrise u saobraćajnom smislu i postati moderniji grad.

U okviru Fruškogorskog koridora biće izgrađen i tunel Iriški venac dužine oko 3,5 kilometara, koji će biti najduži tunel u Srbiji.

Istakao je da je veoma ponosan što se u Srbiji grade autoputevi i brze saobraćajnica uprkos krizi u svetu.

- Uspevamo da realizujemo 10 autoputeva i brzih saobraćajnica. Jedan od njih je Fruškogorski koridor ili autoput Ruma - Novi Sad dužine 48 km, sa mostom i budućim najvećim tunelom u Srbiji. Uspevamo i kada imamo u Evropi rat - naglasio je Momirović.

Direktor Aleksandar Antić, kaže da je Fruškogorski koridor jedna od najznačajnijih projekata koji će povezati Bačku sa Sremom i naslanjati se na autoput Ruma - Šabac i brzu saobraćajnicu Šabac – Loznica.

Antić je istakao da će Fruškogorski koridor biti brza veza tog dela zemlje sa Republikom Srpskom i BiH i zahvalio ministru Momiroviću na podršci.

Rok za završetak koridora je proleće 2024. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike