To će biti najduži tunel u Srbiji: Putari ulaze pod Frušku goru (FOTO/VIDEO)

22.07.2022

11:15

0

Autor: 24sedam

Izgradnja najdužeg tunela u Srbiji, na trasi Fruškogorskog koridora, napreduje sa dve strane i kroz vojvođansku palninu lepoticu putnici će moći da se voze za manje od dve godine

To će biti najduži tunel u Srbiji: Putari ulaze pod Frušku goru (FOTO/VIDEO)
Fruškogorski koridor Foto Gradske Info 02 - Copyright Screenshot:Gradsek Info

Tunel ispod Fruške gore, deo budućeg Fruškogorskog koridora koji će spojiti rastereti saobraćaj u centru Novog Sada, spoji lokalne industrijske zone, povezati Srem i Mačvu sa Banatom ali i pomoći boljoj vezi BiH, Srbije i Rumunije, biće najduži podzemni deo na srpskim putevima. Sa svojih 3,5 kilometar dužine biće najveći tunel u Srbiji.

Ovaj deo putnog pravca Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica - granica sa BiH, gradi se od 1. maja ove godine a radovi se neprestano odvijaju na dva lokaliteta, sa novosadske strane planine, kao i sa iriške strane, na mestima ulaza u budući tunel

Sa severne strane Fruške gore, bliže Novom Sadu, urađen je veliki deo pripremnih radova pre početka kopanja tunela , javlja novosadski portal Gradske Info.

Ulaz u tunel biće na početku Iriškog venca, nedaleko od mesta gde se sada razdvajaju dva smera saobraćajnice koja je danas jedina opcija onima koji ovuda "preskaču" Frušku goru.

Potporni zid je završen, tu su i objekti za radnike, a vidi se napredak i na prilazu koji će u budućnosti biti saobraćajnica sa četiri saobraćajne trake, širine 16 metara.

Tunel će biti dvocevni, baš kao i onaj na ulazu u Novi Sad kod Mišeluka, koji vodi direktno na Most slobode.

Briga o bezbednosti

Uz glavni tunel, postojaće i dva pomoćna koja će služiti kao "put za bekstvo" u slučaju nekog incidenta. Proširenja će se nalaziti na svakih 150 metara, prolazi za pešake na svakih 300 metara, tunel će biti pokriven i kamerama, a njima će se upravljati iz kontrolnog centra u kom će se voditi pažnja i o zagađenju u tunelu.

Radovi se odvijaju i sa iriške strane a primetno je, piše portal, da je raskrčen prostor za dolazak mašina i opreme, kao i da je urađen kamp za radnike. Uskoro se očekuje dolazak mašina za bušenje i početak iskopavanja tunela.

Tunel „Iriški venac“ izlazi na drugoj strani kod Rivice, zapadno od postojećeg puta Novi Sad - Ruma, gde će biti napravljen kružni tok i naplatna stanica. Koridor dalje obilazi oko Iriga i dolazi do petlje Vrdnik gde će s puta skretati oni koji idu u ovo poznato turističko mesto. Koridor nastavlja postojećom saobraćajnicom do Rume, pa ka budućem autoputu i brzoj saobraćajnici Ruma-Šabac-Loznica i ukrštanju sa Autoputem E70 (Beograd-Zagreb).

Izgradnjom Fruškogorskog koridora i projektom brze saobraćajnice Ruma – Šabac - Loznica, na kojem se već radi, Vojvodina će se povezati sa zapadnim i severozapadnim delom Srbije. Biće uvezaniji regionalni centri Novi Sad, Ruma, Šabac i Loznica.
Ovaj putni pravac predstavlja i posrednu vezu Srbije sa BiH, Hrvatskom i Rumunijom , jer se nadovezuje se na državni put IB reda broj 12, Novi Sad – Zrenjanin - granica sa Rumunijom.

Screenshot:Putevi Srbije
 

Rok za završetak svih radova na ovoj deonici sa tunelom „Iriški venac“ po ugovoru je mart 2025. godine, ali izvođač radova, kineska kompanija CRBC, najavio je da će radovi biti gotovi već u martu 2024. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Info Gradske

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike