Jovanović: Ocena UN osnova za brži razvoj elektronskih usluga

03.10.2022

08:12

0

U izveštaja United Nations eGoverment Development Survey 2022, Srbija se prvi put našla u grupi zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave na svetu

Jovanović: Ocena UN osnova za brži razvoj elektronskih usluga
Mihailo Jovanović Youtube printscreen 24 Vesti 3 - Copyright Youtube printscreen 24 Vesti

Mislimo da je ovo dobra osnova za dalji, brži razvoj elektronskih usluga, i pre svega za podizanje korisničkog iskustva, da građanima bude što lakše da koriste eUpravu, rekao je tim povodom za Tanjug direktor IT kancelarije Mihailo Jovanović.

On je naveo da u Srbiji sve više građana koristi eUpravu, te da je na portalu više od 1,5 miliona građana, a svake nedelje otvori nalog još nekoliko hiljada ljudi.

- Naš cilj je da u narednom periodu povećavamo broj korisnika eUprave, ali da napravimo i neke nove usluge - rekao je on.

Kako smatra, fokus će biti na elektronskom sandučetu.

- Građani vole kada u to sanduče dobiju neku poruku od javne uprave. Spremamo veliki broj novih usluga kako će država komunicirati sa građanima preko eSandučeta - naglasio je Jovanović.

Istakao je da Srbija nije slučajno došla do rezultata, uspeha i ocene UN, i podsetio da je Kancelarija za IT i elektronsku upravu Vlade Srbije osnovana posle inicijative premijerke Ane Brnabić. Tada je Vlada Srbije postavila digitalizacije za jedan od prioriteta, a sva ministarstva suštinski krenula u razvoj elektronske uprava.

- Bitno je što smo napravili veliku infrastrukturu elektronske uprave, pre svega državne dejta centre u kojima se čuvaju bezbedno i sigurno podaci građana. Kao i što smo napravili mnogobrojne elektronske usluge - ocenio je Jovanović.

On je naveo da je Srbija po razvoju elektronskih usluga 26. na svetu, ispred 16 država EU, ispred Kanade, Švajcarske i Norveške.

Istakao je da je po pokazatelju e-konsulatacija, ili e-participacija, zahvaljujući našem portalu eKonsultacije na kome je omogućeno učešće građana i privrede u pripremi zakona i propisa, na 15. mestu u svetu.

- Elektronske usluge su kod građana proizvele da imaju veru u elektronsku upravu. To je odlična osnova da u narednom periodu krenemo dalje. Nismo zadovoljni ni ovako dobrim ocenama - poručio je direktor IT kancelarije Mihailo Jovanović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike