Sav ugalj ide za Srbiju: Neki u Bosni trljaju ruke, neki strepe od zime

05.09.2022

11:15

0

Bosanski rudnici ughlja rade punom parom a gotovo sva proizovdnja ide za Srbiju

Sav ugalj ide za Srbiju: Neki u Bosni trljaju ruke, neki strepe od zime
coal-g3e891f039_1280 - Copyright Pixabay

Zbog energetske krize u Evropi, izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine (BiH) je u prvih sedam meseci udvostručen u odnosu na isti period prošle godine. Gotovo 90 procenata izvoza usmereno je ka Srbiji, pišu banjalučke „Nezvisne novine“.

„Nezavisne“ prenose, pozivajući se na podatke Uprave za indirektno oporezivanje BiH, da je od januara do avgusta ove godine iz BiH izvezeno 206.720 tona uglja ukupne vrednosti 30,5 miliona konvertibilnih maraka, od čega je izvoz u Srbiju bio vredan oko 14,3 miliona evra.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević izjavio je za banjalički dnevnik, da je 80 ili čak 90 odsto uglja ove godine izvezeno u Srbiju zbog potreba susedne države da obezbedi energente za grejanje i proizvodnju električne energije, ali da je to stvorilo probleme na unutrašnjem tržištu BiH.

- Domaći rudnici su profitirali, jer je duplo veći izvoz, ali s druge strane imamo problem na domaćem tržištu, jer građani u Tuzlanskom kantonu, koji je epicentar proizvodnje uglja u BiH, ne mogu da dođu do uglja koji su već platili - rekao je Bečarević.

Srbija uvozi ugalj i sa drugih destinacija, gde god može da se nabavi, ali kako je to rasuti teret ima mngo problema sa logitikom. Najveći od njih su oni u rečnom saobraćaju, pa je milion tona kupljenog uglja zarobljeno na baržama u Bugraskoj na Dunavu zbog niskog vodostaja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike