Dnevna proizvodnja uglja u Kini porasla u julu 16 odsto

15.08.2022

12:36

0

Prosečna potrošnja uglja u najvećim kineskim regionima je početkom avgusta iznosila više od 2,3 miliona tona dnevno

Dnevna proizvodnja uglja u Kini porasla u julu 16 odsto
Copyright Pixabay

Dnevna proizvodnja uglja u Kini porasla je u julu za 16 odsto na godišnjem nivou usled skoka potražnje za energijom zbog većeg korišćenja klima uređaja usled visokih letnjih temperatura, izveštava Rojters, pozivajući se na podatke kineskog Nacionalnog zavoda za statistiku (NBS).

Ukupna proizvodnja uglja u julu iznosila je 372,66 miliona tona, ili 12,02 miliona tona dnevno, u odnosu na proizvodnju od 10,13 miliona tona dnevno u istom mesecu 2021.

Kineska proizvodnja uglja se od početka ove godine povećala za 12 procenata u odnosu na prošlu godinu, na 2,56 milijardi tona.

Prosečna potrošnja uglja u najvećim kineskim regionima je početkom avgusta iznosila više od 2,3 miliona tona dnevno, što je za šest odsto više nego prošle godine, prema podacima kineskog portala za industriju uglja, Sxcoal, sa sedištem u Šansiju.

U Kini se beleži takođe rast proizvodnje električne energije od 4,5 odsto na godišnjem nivou, na 805,9 milijardi kilovat-sati, što je najbrži godišnji rast od septembra 2021, prenosi Raša tudej (RT).

Zbog velike potrošnje struje, neki kineski regioni su primorani da sprovode isključenja struje u lokalnim fabrikama kako bi osigurali snabdevanje električnom energijom stambenih korisnika tokom udarnih sati. Predviđa se da će temperature na severu Kine krajem avgusta spustiti, što bi trebalo da smanji potražnju za strujom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike