Vučić: Pred nama osam kritičnih meseci, već imamo problema sa vodosnabdevanjem, ugalj uvozimo na sve načine (FOTO)

28.07.2022

08:20

0

Autor: J. S. J.

Pripremamo se, utiskuje se gas u naše skladište u Mađarskoj. Naš kapicitet u Banatskom dvoru je 250 miliona kubnih metara i trudimo se da bude pun, istakao je

Vučić: Pred nama osam kritičnih meseci, već imamo problema sa vodosnabdevanjem, ugalj uvozimo na sve načine (FOTO)
Beograd na vodi Aleksandar Vučić (3) - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas prilikom obilaska Beograda na vodi da trenutna svetska kriza nije samo zdravstvena već i ekonomska. 

-Izdržali smo fiskalno i finansijski bolje i od mnogo jačih zemalja. Otvorili smo više od 250 fabrika, uglavnom stranih i uglavnom izvozno orjentisanih koje su popravile stanje našeg bruto domaćeg proizvoda - kazao je Vučić.

Istakao je da nam je ostalo pet meseci do kraja godine i još tri do marta.

-Narednih osam meseci su kritične za Evropu i za nas. Već imamo problema sa vodosnabdevanjem. Ne mogu barže da nam dovoze ugalj jer je dubina Dunava do 1, 8 metara. To pravi muke u proizvodnji struje, vode. Mi danas ne bismo uvozili struju da imamo normalnu hidrologiju. Svi ljudi koriste klimu, svi idu auto - putem Beograd -Niš. I agust će biti težak jer ćemo morati da imamo nižu proizvodnju uglja. Ugalj uvozimo na sve načine, koristimo sve kamione, vozove.

Vučić je rekao i da Srbija utiskuje gas u mađarska skladišta gasa za naše potrebe, kao i da smo povećali rezerve gasa u Banatskom Dvoru na 243 miliona kubnih metara, što je samo sedam miliona manje od maksimalnog kapaciteta od 250 miliona, koji će uskoro biti popunjen.

Naglasio je da država želi da prihvati teret na sebe.

 

-Danas je struja 540 evra po megavat satu, a mi je u Srbiji naplaćujemo gotovo 14 puta manje. I kada bude rasla struja to će biti minimalno, da ne ugrozi ni one najsiromašnije, I cena gasa će biti minimalna. Poskupeće ispod 10 odsto - kaže Vučić. 

-Hoćemo da napravimo najbolji mogući ambijent za investitore. Kada povećate penzije, čak 20 odsto do 1.januara za to morate da imate dobre javne finansije. Nama milijardu kubnih metara gasa je tri milijarde evra.  Da kupujemo sve na tržištu to bi bilo kao ceo srpski budžet. Ono što smo dobili od Rusa to je mngo povoljnije, dve milijarde ćemo platiti 750 miliona evra. - istakao je predsednik,

– Sve ćemo držati pod kontrolom, ubedljivo najjeftiniji hleb u celoj Evropi.

"Što se tiče hrane, ulja i šećera... sve ćemo držati pod kontrolom. Hleb će samo minimalno da raste i možda brašno. Ali, tako da osnovni hleb Sava koji će biti 50 i nešto dinara, što ne znači da će biti 59 dinara, već 53 ili 54 dinara kada za to dođe vreme", rekao je Vučić.

Naglasio je da će to biti ubedljivo najjeftiniji helb u celoj Evropi.

Zašto sve ovo radimo, ne možemo da povećamo penzije i plate ako nema rasta. Globalni rast pada i polako, ali sigurno ulazimo u svetsku recesiju.

Zato nam je važna pruga, ulaganje u infrastrukturne projekte, kazao je Vučić.

- Ne smemo da imamo problema sa likvidnošću. Tu već danas postoje problemi koje možemo da vidimo svugde u Evropi. Za nas je važno da nastavimo da gradimo autoputeve, pruge, naučno-tehnološke parkove, uskoro krećemo u izgradnju infrastrukture stadiona između Novog Beograda i Surčina, tu ćemo izgraditi najmoderniji otvoreni stadion, jedan od najlepših u svetu. U Kragujevcu i Nišu krećemo sa izgradnjom novih velelepnih stadiona. Gradimo odbojkaški i borilački nacionalni centar, idemo uskoro i na izgradnju mnogo novih bazena, da vratimo i učinimo vaterpolistima sve što je moguće, u svim drugim oblastima. Što se Vojske Srbije tiče, razlika u opremi i naoružanju, kao i opremljenosti je ogromna.Tadašnja vojska imala je jedan vazduhoplov, danas imamo 14 29-ki koje lete, nove helikoptere, to nije ista zemlja, nije ista vojska.

Što se opremljenosti MUP-a tiče, za mesec dana najkasnije ćemo biti opremljeni najmodernijim protivpožarnim helikopterima koji nose po 5.000 litara vode, a naši sadašnji nose 1.000. Onda ćemo moći da pomognemo našim prijateljima iz regiona. Tek sada ćemo moći mnogo više svima da pomognemo.

Još mnogo toga moramo da uložimo u poljoprivredu i navodnjavanje. Velika ulaganja države ali i privatnog sektora, sad strepimo za kukuruz - naglasio je predsednik.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike