Biće nam teže nego Mađarima: Vučić o energetskoj situaciji u Srbiji

16.09.2022

09:49

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je Srbija u daleko komplikovanijoj situaciji od Mađarske kada je u pitanju nabavka energenata, jer nije članica EU a nije uvela sankcije Rusiji

Biće nam teže nego Mađarima: Vučić o energetskoj situaciji u Srbiji
Vučić Orban Tanjug Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

- Viktor (Orban) je uspeo unutar organa EU da se izbori da može da prima rusku naftu kroz naftovod „Družba“. Srbija, kao treća zemlja, od novembra nema mogućnost da uvozi rusku naftu koja je danas za 20 odsto jeftinija od Kirkuka (iračka nafta) i drugih nafti koje kotacijski (preko berze) možete da uzimate - rekao je Vučić.

Vučić to rekao na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije, nadovezujući se na pitanje premijeru Mađarske Viktoru Orbanu koji gostuje u Beogradu, kako vidi politiku sankcija EU i da li to pogoduje Mađarskoj, kao i da li je o tome bilo reči na sastanku sa predsednikom Srbije.

Vučić naglasio da je danas sa premijerom Orbanom imao otvorene razgovore od ključnog značaja za opstanak naših zemalja i da su se saglasili da su narednih šest meseci, do 31. marta, od ključnog značaja za opstanak naših nacija i zemalja.

Naveo je da se sa Orbanom dogovorio da unaprede saradnju i da sve svoje akcije unaprede po sto puta, kako se ne bi gubilo vreme na birokratiju i čekanja.

- Mi Srbi možemo da se oslonimo na Mađarsku i Mađarska može da se osloni na Srbiju i radićemo po tom pitanju i u okviru naših energetskih sistema i svega drugog, a dužan sam da se zahvalim Mađarskoj što nam je ustupila deo skladišta za čuvanje gasa - rekao je Vučić.

Kada su u pitanju sankcije, Vučić je podsetio da se Srbija nije priključila ni jednom od 36 odluka deklaracija o uvođenju sankcija Rusiji i ocenio je da je i u tom smislu situacija u Srbiji kompleksnija nego u Mađarskoj.

Naglasio je da je premijeru Orbanu na današnjem sastanku objasnio sa čime se sve Srbija suočava i u pogledu teritorijalnog integriteta i ostalih poteškoća.

Upozorio je da je pitanje kako će se preživeti narednih šest meseci, te da je u interesu obe zemlje da se saradnja između njih dodatno intenzivira i olakša.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike