Mađari ne bi da “drmusaju ogradu”: Cena gasa miruje i ne treba "nobel" da se shvati šta bi se desilo

09.09.2022

07:36

0

Ograničenje cene ruskog gasa, koje zagovaraju neki u EU, protivno je interesima Mađarske, saopšteno iz Budimpešte

Mađari ne bi da “drmusaju ogradu”: Cena gasa miruje i ne treba "nobel" da se shvati šta bi se desilo
Ilustracija - Copyright Profimedia

Predloženo ograničenje cene ruskog gasa protivno je interesima Evrope i Mađarske, rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto uoči vanrednog sastanka ministara energetike EU.

- Plan koji bi uveo ograničenje cena samo za ruski gas preko gasovoda je potpuno u suprotnosti sa evropskim i mađarskim interesima - naveo je Sijarto u video snimku na Fejsbuku, prenosi Rojters.

On je dodao da bi to odmah dovelo do prekida isporuka ruskog gasa i da "nije potrebno biti dobitnik Nobelove nagradu da bi se to shvatilo".

Češka, koja predsedava Unijom, saopštila je da nastoji da skloni pitanje ograničenja cene ruskog gasa sa agende današnjeg sastanka.

- Ovog jutra ćemo dati sve od sebe da Brisel konačno shvati da snabdevanje gasom nije ideološko niti političko pitanje, već fizička realnost - rekao je Sijarto.

Gas trenutno miruje

Cena gasa u Evropi trenutno je realtivno mirna, na nivou 220 evra za megavatčas (2.295 dolara za 1.000 kubnim metara). U opsegu od 220 do 240 evra kreće se od 31. avgusta, kada je na taj nivo pala sa rekordnih 347 evra (3.615 dolara) 26. avgusta.

Screenshot: ICE berza
Cena gasa u poslednjih godinu za holandsko TTF čvorište

Zbog toga Mađarska i ne bi da se tu "drmusa ograda" i gas potera na 4.000 dolara, kako su stizale "pretnje" iz Moskve. Ne zbog sebe i gasa, nego zbog struje jer cena gasa, kao najskupljeg energenta,  danas u Evropi presudno utiče na ekstremno visoke cene struje.

Razlog pada cene, i pored toga što ne radi glavni gasovod od Rusije ka Nemačkoj Severni tok 1, zbog navodnog kvara na jednoj kompresorskoj pumpi, je što su zemlje EU prilično napunile svoja skladišta za zimu.

Nemačka je tretutno, prema podacima GIE AGSI, na nivou od 87 odsto, Francuska na 94 a Holandija na 81 odsto.

Nemačka je smanjila uvoz ruskog gasa sa 55 odsto ukupnog uvoza prošle godine, na svega 20 odsto, nadoknađujući razliku iz LNG-a i drugih izvora.

Mađarska se protivi ograničenju cene jer ima novi povoljan petanestogodišnji ugovor sa Rusijom, a upravo je dogovoria i dodatne količine za predstojeću zimsku sezonu.

Ukoliko bi EU ograničila cene, Rusija bi mogla da potpuno preseče dovod gasa u EU, iako bi na tome gubila milijarde evra, poštoi zemni gas zbgo logistike ne može da se proda „na drugoj strani“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike