Šta sve može u Srbiji: Primenjeno znanje srpske gejming industrije prikazano na jednom mestu

16.09.2022

09:04

0

Na sajtu Srpske gejming asocijacije prvi put su prokazane sve igre domaće produkcije na jednom mestu

Šta sve može u Srbiji: Primenjeno znanje srpske gejming industrije prikazano na jednom mestu
Dečak igra igrice - Copyright Profimedia

Stranica sa svim kompjuterskim igrama pravljenim u Srbiji dostupna je od danas na sajtu Srpske gejming asocijacije (SGA), a svi ljubitelji video igara sadržaje mogu pretraživati po platformi i žanru.

Ova stranica na kojoj se nalazi više od 160 naslova jedinstvena je kolekcija koja pruža kompletan uvid u proizvode domaćih gejming kompanija.

Izradu stranice inicirao je i omogućio superklaster „Kreativ tek“ (Creative Tech Serbia), uz podršku USAID Srbija i ICT Hub Beograd, kroz projekat „Srbija Inovira“.

Igre su iz najrazličitijih žanrova, a većina je pravljena za PC i mobilne platforme, a zahvaljujući ovakvoj bazi, koja će se stalno proširivati, svi zainteresovani izdavači i investitori iz sveta gejminga mogu bolje da upoznaju naše projekte i studije, kao i mediji, obrazovne institucije i drugi donosioci odluka, saopštili su iz asocijacije industrije video igara Srbije

Najveći broj igara dolazi iz Beograda, Novog Sada i Niša i na njima su radili timovi od jedne osobe do preko 80 ljudi.

Veća vidljivost, više prilike za posao

Povodom lansiranja ove strane, predsednica upravnog odbora SGA, Marija Ilić, izjavila je da se SGA tim konstantno trudi da unapredi kako lokalnu, tako i globalnu vidljivost našeg ekosistema.

Prema njenim rečim pored dobrih primera uspešnih kompanija, kao i sve većeg broja studija u fazi rasta, raste i prisustvo globalnih giganata koji ulažu u srpsku industriju video igara.

- SGA je odavno mesto okupljanja svih potencijalno zainteresovanih strana za dobijanje informacija. Zato smatramo da je veoma značajno imati na jednom mestu sve igre proizvedene u Srbiji, kako bismo omogućili veću vidljivost naših kompanija i prezentovali kvalitet digitalnih proizvoda kojima raspolažemo - istakla je Ilićeva.

Po zvaničnom godišnjem izveštaju SGA, igre proizvedene u Srbiji kupljene su i preuzete više od 370 miliona puta u celom svetu.

Industrija je prihodovala 125 miliona evra i zapošljava preko 2.300 stručnjaka iz različitih branši.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike