Novi model za rast Srbije: USAID I ICT HUB pokrenuli pilot superklastere

10.06.2022

13:18

0

Autor: S. G.

Superklasteri su organizovani oko četiri tehnološka domena - web3 i blokčejn tehnologije, gejming okruženja, naprednih rešenja u medicinskoj tehnologiji i visokoj tehnologiji u poljoprivredi

Novi model za rast Srbije: USAID I ICT HUB pokrenuli pilot superklastere
USAID projekti grupna - Copyright 24sedam/promo/DNA Communications

Projekat ICT HUB-a, Srbija Inovira, koji je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), najavio je značajan trenutak u svom radu – pokretanje pilot superklastera.

Superklasteri su organizovani oko četiri tehnološka domena sa najvećim potencijalom za održivi rast u Srbiji: web3 i blokčejn tehnologije, gejming okruženje i virtuelna realnost, napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji i visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane.

Gejmifikacija obrazovanja, razvoj inovacija...

Konzorcijumi iz sva četiri domena počeće da rade na ispunjavanju svojih ambicioznih ciljeva zarad postavljanja temelja za ubrzani razvoj srpske privrede. Tako će se pilot superklaster za gejming usmeriti na povećanje izvoza i gejmifikaciju oblasti poput obrazovanja, umetnosti, video produkcije i virtuelne realnosti.

Tim za web3 i blokčejn ima ambiciozan cilj da u Srbiji napravi slobodnu zonu koja će privući najbolje inženjere iz celog sveta i postaviti Srbiju kao hab za razvoj inovacija.

Klaster za poljoprivrednu tehnologiju će upotrebiti najmodernije tehnologije i digitalnu transformaciju kako bi se povećali prinosi i produktivnost u tradicionalnoj poljoprivredi.

I na kraju, najznačajnije kompanije i organizacije iz industrije medicinske tehnologije radiće na transferu tehnologije i pozicioniranju Srbije kao regionalnog centra za razvoj inovacija u domenu zdravstvenih tehnologija.

24sedam/promo/DNA Communications
Aleksandra Popović i Kristofer Hil

- Želimo da talentovana radna snaga u Srbiji doprinese razvoju srpske privrede stvaranjem visoko inovativnog, tehnološki naprednog ekosistema koji vrhunske kompanije prepoznaju kao dobro mesto za rad i poslovanje. Želimo da pomognemo da najbolji i najtalentovaniji u zemlji ostanu, a da privučemo ljude koji su uspeli u inostranstvu da se vrate u Srbiju i investiraju - rekao je američki ambasador Kristofer Hil na današnjem otvaranju pilot superklastera.

On je istakao da je projekat Srbija Inovira veliki korak u pravom smeru koji primenjuje model koji je nov za Srbiju - model superklastera, u cilju unapređenja potencijala.

- Videli smo da ovaj pristup funkcioniše u drugim zemljama i mislimo da je vreme da ga primenimo i ovde u Srbiji - naglasio je Hil.

Ko ima najveći tržišni potencijal?

Aleksandra Popović, direktorka projekta Srbija Inovira, rekla je da je prvi korak ka jačanju privrede Srbije vođene inovacijama bilo identifikovanje tehnološke oblasti sa najvećim tržišnim potencijalom.

- Sledeći korak bio je još izazovniji, a to je pronalaženje pravih ljudi, izvanrednih talenata, naprednih kompanija i organizacija koje će znati kako da ovaj potencijal iskoriste. Okupili smo ih i tokom prethodnog perioda zajedno radili na razvoju čvrstih strategija i postavljanju tržišno orijentisanih ciljeva. Sa ponosom mogu reći da smo uspeli u ovoj misiji. Sada je pred nama još napornog rada - istakla je ona.

24sedam/promo/DNA Communications
 

Prema njenim rečima, cilj svakog pilot superklastera biće da zajedno radi na najznačajnijim izazovima u svojim oblastima, na infrastrukturi, saradnji i regulaciji, kao i na stvaranju novih vrednosti i mogućnosti.

Značajni širom sveta

Podsetimo, u februaru 2021. u partnerstvu sa USAID-om, ICT Hub je pokrenuo projekat Srbija Inovira. Cilj projekta je da pospeši saradnju u najperspektivnijim oblastima nacionalne privrede, stimuliše tehnološke inovacije i time podstakne celokupnu privredu. Projekat će se realizovati kroz model superklastera, okvir koji je već dao značajne rezultate širom sveta.

Na osnovu rezultata ove faze pilotiranja superklastera, oblast koja ima najznačajniji pojedinačni potencijal će postati prvi srpski superklaster u 2023. godini. Nakon toga, pobednički domen će imati podršku u cilju ostvarivanja najbolje moguće pozicije na tržištu, a konačni cilj je potpuna samoodrživost superklastera u 2025. godini.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike