Rajaner zatvara bazu u Atini tokom zime: "Grčka vlada i nemački vlasnici ne uspevaju da doprinesu grčkom narodu i ekonomiji"

02.09.2022

21:56

0

Autor: I. P.

Zadržaće 10 letova iz Atine, i to za Bolonju, Brisel, Budimpeštu, Dablin, Katovice, London, Maltu, Milano, Rim i Beč – ali neće parkirati nijedan svoj avion u Atini

Rajaner zatvara bazu u Atini tokom zime: "Grčka vlada i nemački vlasnici ne uspevaju da doprinesu grčkom narodu i ekonomiji"
Copyright Pixabay/ Dirk Daniel

Kompanija Rajaner je najavila da će zatvoriti svoju bazu u Atini tokom zimske sezone nakon "neobjašnjivog neuspeha grčke vlade da smanji nekonkurentne aerodromske takse", objavila je u četvrtak.

Avio-kompanija sa sedištem u Irskoj će od 29. oktobra do 31. marta isključiti dva aviona sa atinskog međunarodnog aerodroma „Elefterios Venizelos” (AIA), što će dovesti do smanjenja redovnih letova sa 29. na 10.

Zadržaće 10 letova iz Atine, i to za Bolonju, Brisel, Budimpeštu, Dablin, Katovice, London, Maltu, Milano, Rim i Beč – ali neće parkirati nijedan svoj avion u AIA.

To znači da će četiri baze aviona koje je imala u Atini 2019. godine, a koje su smanjene na dve 2021. godine, biti u potpunosti otkazane tokom zimske sezone.

Rianair, koji ima 7% avio tržišta u Grčkoj (posle Aegean sa 38% i Ski Ekpressa sa 15%), zadržaće svoju bazu u Solunu i svoje letove za Solun i iz Hanije. 

Izvršni direktor avio-kompanije Eddie Vilson izrazio je razočarenje zbog ove akcije i rekao da „grčka vlada neobjašnjivo nije odgovorila na ambiciozne razvojne planove Rajanera u tako neophodnom programu oporavka turizma kako bi se smanjile nekonkurentne aerodromske takse koje bi pomogle u obnavljanju saobraćaja nakon pandemije, kao što su to već učinile I rska, Portugal i druge zemlje". 

- Aerodrom u Atini je karakterističan primer kako grčka vlada i skupo nemačko vlasništvo ne uspevaju da doprinesu grčkom narodu i ekonomiji, istako je on.

Vilson je dodatno pozvao ministra turizma Vasilisa Kikiliasa da odgovori na njegove pisane razvojne predloge za, kako je rekao, „transformaciju grčkog turističkog tržišta u narednih 5 godina“, koja ima za cilj da udvostruči saobraćaj na 10 miliona putnika godišnje i stvori 4.000 lokalnih zimskih radnih mesta. 

- Ovaj nedostatak posvećenosti grčke vlade je već doveo do zatvaranja naše baze na Rodosu ovog leta“, rekao je zvaničnik avio-kompanije, dodajući da je „struktura naplate na aerodromima u Grčkoj nefunkcionalna, jer nagrađuje nemačke agencije za upravljanje aerodromima koji kontrolišu vitalni deo nacionalne grčke infrastrukture, nauštrb ekonomskog razvoja turizma i povezanosti, naveo je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike