Đoković i Danilo Vučić ugostili lidere "Otvorenog Balkana": Abazović otkrio predsedniku Vučiču po čemu je karakterističan crnogorski štand

01.09.2022

14:16

0

Na štandu proizvođača iz Istre, Vučić je degustirao čuvenu istarsku malvaziju

Đoković i Danilo Vučić ugostili lidere "Otvorenog Balkana": Abazović otkrio predsedniku Vučiču  po čemu je karakterističan crnogorski štand
Tan2022-9-1_152652631_1 - Copyright FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Na prvom sajmu "Vinska vizija Otvorenog Balkana" predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa premijerima i premijera Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edijem Ramom, Dimitrom Kovačevskim i Dritanom Abazovićem obišao je brojne izlagacće, među njima i štand PIK-a Oplenac, gde je u razgovoru sa predstavnicima ove vinarije primetio da oni ozbiljno napreduju i ozbiljno ulaže u proizvodnju.

- Mnogo sam srećan, pratim ja sve što radite i kad tražite radnike, pratim oglase, ja pratim sve vinare u Srbiji. Mi im dajemo odlične subvencije za vinograde, imamo strašan rast vinarstva ui vinogradarstva, rekao je Vučić obraćajući se Kovačevskom, na šta je premijer Makedonije rekao da i ta zemlja daje "dobre pakete subvencija" svojim proitzvođačima.

- Nego, Dmitre kako ćemo mi da platimo struju? Mi svaki dan platimo dva-dva i po miliona , a leto je, pitao je Vučić, na šta je Kovačevski odgovorio da je to ozbiljan problem i da će biti veoma teško sa električnom energijom.

Tokom obliaskom štandova turističkih organizacije Albanije, Srbije i Severne Makedonije predstavnici TOS-a su premijerima triju zemalja predstavili zajednički suvenir Albanije, Srbije i Severne Makedonije, a Makedonci su predstavili ohridske bisere i repliku antičkog suda za vino.

 

- Pozdravite mi bratski makedonski narod, jer smo mi bratski narodi, poručio im je predsednik Vučić.

Na štandu proizvođača vina sa Fruške Gore predsednik i premijeri su ponuđeni armanjakom.

-Imamo srpski armanjak. Samo u Gaskonji i na Fruškoj Gori se prave, rekao je proizvođač koga predsednik Vučić lično poznaje i poklonio njemu, Rami, Kovačevskom i Abazoviću po flašu ovog žestokog pića.

Zatim su došli do štanda porodiče Ðoković,koja je takođe proizvođač vina gde su se Vućić i Novak srdačno pozdravili.

- Evo uhvatili su me malo u krug, a ja nisam naviko da pijem, požalio se kroz smeh najbolji srpski teniser na štandu vinarije svoje porodice.

Vučić je pitao šta je najbolje što Ðokovići prave do vina, a na odgovor da je to šardone, predsednik je zaključio da je njega najteže napraviti.

- Ajde Novače, da pobeđuješ još mnogo godina. Živeli, nazdravio je Vučić, a zatim je usledilo zajedničko fotografisanje sa muškim članovima porodice Ðoković.

Vučić je rekao Novaku da su on, njegov otac i stric pozvani da večeras prisustvuju svečanoj večeri u Predsedništvu.

Potom su lideri zemalja Balkana prešli na štand italijanskog proizvođača koji proizvodi vino Pija Chezare, za koje je Vučić rekao da je najblje italijansko vino.

Na sledećem štandu, gde se takođe predstavljaju italijanksa vina Vučića i ostale zvaničnike je vinom barbaresko poslužio njegov sin Danilo.

- On radi u ovoj vinoteci i razume se u vina i način na koji se služe. Sine, daj nam barbaresko da probamo, zamolio je Vučić.

On je obilazeći štandove ostalih inostranih vinarija istakao da je vrlo ponosa što su u Beograd dovedeni najbolji proizvođači iz Francuske, Italije i ostalih zemalja.

Na štandu proizvođača iz Istre, Vučić je degustirao čuvenu istarsku malvaziju.

- Svi me zezaju što sam rekao da malvazija nije neko vino. Ali sam se izvinio deset puta. Dajte da probam. Jedino me još Dritan prati, primetio je Vučić činjenicu da je Rama odustao mnogo ranije do dalje degustacije, a da ostali zvaničnici polako posustaju.

Prilikom posete štandovima proizvođača iz Crne Gore, Vučić, Abazović i Kovačevski probali su neka nova bela vina.

- Znaš po čemui je karakterističan crnogoski štand, jedini ima stolicu, našalio se Abazović.

- Dritane, još mogu da stojim, odgovorio je Vučić, ali je zatim ipak pozvao sina Danila da mu pomogne u degustaciji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike