Vinska vizija Otvorenog Balkana: Vučić - vino zbližava ljude, a to zbližavanje je rezultat uspeha Otvorenog Balkana (FOTO/VIDEO)

01.09.2022

11:16

1

Sajam će trajati od 1. septembra do 4. septembra

Vinska vizija Otvorenog Balkana: Vučić - vino zbližava ljude, a to zbližavanje je rezultat uspeha Otvorenog Balkana (FOTO/VIDEO)
Tan2022-9-1_134017381_2 - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski prisustvovali su danas otvaranju Prvog međunarodnog sajma vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana".

Sajam će trajati od 1. septembra do 4. septembra. Otvoren je za posetioce prvog dana od 16 do 20 časova, naredna dva dana od 12 do 20 časova, a poslednjeg dana do 19 časova.

Organizacija najvećeg četvorodnevnog sajma vina u Beogradu dešava se u trenutku kada i najvažnija ekonomska i društvena inicijativa sveobuhvatnog povezivanja zemalja Zapadnog Balkana – Otvoreni Balkan – počinje da daje prve opipljive rezultate.

Trojica lidera zemalja inicijative Otvoreni Balkan potpisaće i sporazum koji će regulisati saradnju u oblasti prehrambene bezbednosti.

Nešto nakon 13 časova počela je ceremonija otvaranja Prvog međunarodnoog sajma vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana".

Srpski muzičari na otvaranju Sajma vina odsvirali su strofu iz "Ovo je Srbija", "Makedonsko devojče" i albansku pesmu.

Susret sa najboljim na svetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se sa Novakom Đokovićem na sajmu vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana".

- Probali smo danas razna vina, najbolja od najboljih! Nazdravili smo slozi, zajedništvu, sadašnjim i budućim projektima, budućnosti Balkana, bogatog i otvorenog za sve! A pozdravio sam se i sa našim šampionom, našim Novakom, najboljim na svetu - naveo je predsednik.

 

 

Vučić se susreo sa Novakom koji je na sajmu sa ocem Srđanom i stricem Goranom.

Najviše izlagača iz regiona

Najviše izlagača će biti iz zemalja regiona, pre svega Srbije, Severne Makedonije, Albanije, ali i iz celog sveta, Južne i Severne Amerike i centralne Evrope.

Samo iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije učestvovaće više od 230 izlagača.

Učestvuju i izlagači iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Argentine i Čilea.

Vučić se obratio prisutnima

- Danas je veliki i poseban dan i čini mi se da nema čoveka na ovom sajmu da nije nasmejan. Ovo smo uradili zajedno. Ovo smo zajedno postigli. Malo gde je to urađeno kao što je to uradio Otvoreni Balkan. Ovim smo pokazali da možemo da se takmičimo i da možda budemo i bolji od mnogih u Evropi. Mnogo sam srećan što smo ovo uspeli. Ja sam posebno ponosan - rekao je na početku obraćanja Aleksandar Vučić.

Printscreen/Tanjug
 

Dodao je da više od 400 izlagača samo iz svet za naš region nije mala stvar.

- Danas možete da vidite da je Otvoreni Balkan važna i dobra inicijativa. Nadam se da će se i drugi proizvođači vina iz sveta pridružiti nama sledeće godine, jer gde je vino tu je i ljubav - istakao je Vučić.

Printscreen/Tanjug
 

Prema njegovim rečima, vino zbližava ljude, a to zbližavanje je rezultat uspeha Otvorenog Balkana.

- Stotine ljudi su uložili ogroman trud, ogroman rad, energiju da ova manifestacija ovako izgleda. Nikada Sajam ovako uređen nije bio. Hoću da kažem u ime svih veliko hvala ljudima koji su se trudili, u ime Srbije, Albanije, Makedonije - kazao je Vučić.

- Na kraju nešto sasvim lično, pre nego što sajam proglasim otvorenim - ova naša ideja je imala mnogo protivnika, mnogo kritika onih kojima se iz političkih razloga ideja nije dopala, ali ne možete da sprečite ono što je dobro, nastavićemo da radimo posvećenije i jače i da Otvorni Balkan napravimo privlačnijim i za druge, ali da bude udoban Albancima, Severnim Makedoncima, Srbima, Crnogorcima - zaključio je Vučić.

Printscreen/Tanjug
 

Obraćanje Edija Rame

Predsednik Albanije Edi Rama obratio se prisutnima.

- Mi smo protraćili mnogo vremena da pokažemo jedni drugima ko je prvi. Ima jedna stvar koju smo naučili da niko od nas neće ići nigde odavde. Naš izbor je veoma jednostavan, kako da ostanemo na ovom prostoru, a da svi budemo zajedno, kako da susedstvo učinimo veselijim, mirnijim... Ovo je sajam na visokom evropskom nivou - kazao je Rama.

Printscreen/Tanjug
 

Istakao da je "ovo sajam koji nameravamo da selimo iz jedne zemlje u drugu".

- Albanski izvoz u Srbiju se uvećao za 30 posto, govorim o poljoprivrednim proizvodima. Ova Inicijativa pripada ljudima, koji proizvode, koji izvoze, uvoze. Bez sumnje, pripada svim mladima, za koje se nadam da će mnogo više voleti otvoreni put, nego zatvorena koloseke. Otvoreni Balkan je proizvod mira, projekat jedinstva u miru.

Premijerka Brabić dočekala Ramu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić dočekala je danas premijera Albanije Edija Ramu na Aerodromu Nikola Tesla.

Rama danas prisutvovuje otvaranju Sajma vina u okviru inicijative Otvoreni Balkan koji se održava pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerima, Severne Makedonije i Crne Gore.

Obraćanje Dimitra Kovačevskog

Dimitar Kovačevski, premijer Severne Makedonije, kazao je da je srećan što danas može da se vidi kako u praksi funkcioniše Otvoreni Balkan.

- Danas povezujemo naše privrede, otvaramo tržišta. Otvoreni Balkan pokazuje šta integracija znači. Toliki broj izlagača je moguć ako radimo zajedno. Za sve kompanije koje su ovde ovo je prilika za nove kontakte. Ovo je prvi sajam ovog tipa. Makedonija je drugi izvoznik vina u regionu, imali smo povećanje 19 posto izvoza vina. Naša vlada je zainteresovana da razvija ovaj sektor. Uz aktivosti na Otvorenom Balkanu možemo da razvijamo ekonomske odnose u vreme globalnih kriza - kazao je Kovačevski dodajući "koristićemo svaku priliku da se povezujemo".

Tanjug/Printscreen
 

- Još 1992. - 1993. godine otišao sam na školovanje u Ameriku, svakog jutra bile su slike stradanja odavde. Rekao sam još tada da moramo sliku da promenimo, zato sam rekao da sam srećan, jer će danas svi videti sliku prijateljstva, saradnje.

Svečano otvoren Sajam vina

U prisustvu Vučića, Rame, Kovačevskog, Abazovića, kojima se na sceni pridružio i glumac Lazar Ristovski, nazdravljajući posebnim vinom koje je napravljeno u čast Otvorenog Balkana, zvanično je otvoren Sajam vina.

Pošto su svečano otvorili manifestaciju, predsednik i gosti iz regiona krenuli su obilazak sajma, razgovarajući sa izlagačima.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Predsednik Vučić poželo je dobrodošlicu učesnicima sajma "Vinska vizija Otvorenog Balkana" ističući da je to prilika za sve goste koji će na pravi način upoznati Balkan.

- Dragi prijatelji, čekamo vas na najboljem dogadaju ove godine - sajmu "Vinska vizija Otvorenog Balkana"! Beograd je otvorio srce za sve goste koji će u narednim danima na pravi način upoznati naš Balkan i ono najbolje što on ima da ponudi. Dobro nam došli u Beograd - naveo je predsednik Srbije u objavi na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav''.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike