EPS: Snabdevanje strujom stabilno uprkos niskom vodostaju

12.08.2022

12:43

0

Suša je ove godine smanjila proizvodnju električne energije u hidroelektranama u Srbiji za 27 odsto, navode u EPS

EPS: Snabdevanje strujom stabilno uprkos niskom vodostaju
Dunav (7) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Javno preduzeće Elektropirivreda Srbije (EPS) saopštilo je da je suša ove godine smanjila proizvodnju električne energije u hidroelektranama za 27 procenata, ali da je snabdevanje građana i privrede stabilno, jer se manjak struje iz hidro-sektora nadoknađuje radom termoelektrana i uvozom.

- Dugotrajna suša i istorijski loši hidrološki uslovi sa dotocima na rekama, koji su najniži u poslednjih 10 godina, uticali su na veoma niske nivoe akumulacija u Srbiji. Hidroelektrane EPS-a ove godine proizvele su 27 odsto manje električne energije nego prošle godine. Proizvodnja u HE "Ðerdap" je u junu ove godine za 30 odsto manja u odnosu na jun 2021. godine, a u julu ove godine je čak 40 odsto manja u odnosu na jul prošle godine. Na Drini je situacija neznatno bolja - navode u EPS-u.

Višegodišnji prosek, dodaju, dotoka Dunava na Ðerdapu u junu iznosi 6.155 kubika vode u sekundi, a o razmerama ovogodišnje suše na Dunavu ukazuje podatak da je ovog juna u proseku doticalo 3.738 kubika vode u sekundi, a u julu i manje od toga.

- Julski višegodišnji prosek je 4.977 kubnih metara u sekundi, a ovog jula dotok je bio 2.432 kubika u sekundi, odnosno polovina od višegodišnjeg proseka. Trend opadanja dotoka se nastavlja i u avgustu i trenutno je 2.000 kubika u sekundi - kažu u EPS-u.

Dodaje se i da EPS stabilno snabdeva građane i privredu električnom energijom, jer nedostatak energije iz hidro sektora nadoknađuje većim angažovanjem termoelektrana i nabavkom struje.

Na pitanje o tome da li niski vodostaji ugrožavaju snabdevanje termoelektrana ugljem iz uvoza, navedeno je da se ugalj iz Rumunije dovozi baržama na pristanište TENT-a A u Obrenovcu, dok je u Bugarskoj zbog niskog vodostaja na snazi zabrana plovidbe, pa se ugalj iz te zemlje dovozi vozovima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike