Nivo Dunava na stogodišnjem minimumu, rekama neće moći da se plovi: "Voda je esktremno niska" (FOTO)

10.08.2022

16:55

0

Autor: 24sedam

Nivo Dunava na stogodišnjem minimumu, rekama neće moći da se plovi: "Voda je esktremno niska" (FOTO)
novi sad nivo dunav vodostaj tanjug (1) - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

Tropske vrućine koje su zahvatile Centralnu Evropu osetno su smanjile nivoe vodotokova Crnomorskog sliva. Vodostaj Dunava kod Zemuna je na stogodišnjem minimumu. Rečni bageri čiste vodoplovne puteve kako bi međunarodni saobraćaj mogao da se odvija u normalnom obimu.

Načelnik odeljenja Lučke kapetanije Milan Nikolić izjavio je danas da je situacija na plovnim putevima u Srbiji povoljna - u skladu sa ekstremno niskim vodostajem, da nema nasukanih brodova i da se svakodnevno vrši obilazak terena. Nikolić je za RTS izjavio da je za vikend intervenisano na dve krizne tačke na Dunavu i jednoj na Savi, kako bi se dobila i dubina i širina plovnog puta.

- Nema nikakvih brodova koji su se nasukali i plovila Direkcije za vodne puteve svakodnevno vrše obilazak terena, pogotovo na kritičnim sektorima oko Čortanovaca i Futoga, vrše merenja dubine i širine plovnog puta i u skladu sa hidrološkom situacijom i raspoloživim dubinama vrše pomeranje plutajućih oznaka i dodatna obeležavanja - rekao je Nikolić.

Ukazao je da se svakodnevno prati kretanje rečnog nanosa, ali da dok ne padne veća količina kiše neće biti povoljnijih uslova za plovidbu.

- Ograničena je plovidba i na delu Save od 84 do 107 kilometra gde je sužen plovni put na 40 metara, ekstremno je niska voda, ali u datim uslovima svi činimo sve kako bi svi učesnici plovidbe imali obezbeđene minimalne uslove za plovidbu - kazao je Nikolić.

Vlasnicima plovila savetuje se da se pridržavaju upustava i naredbi koje lučke kapetanije izdaju i da prate signalizaciju.

Upozorenje RHMZ

Međutim, Republički hidrometorološki zavod tvrdi da će nivo vode u narednim danima biti ispod predviđenog za plovidbu.

Foto:Printskrin/RHMZ
 

- Na Dunavu i Savi vodostaji će se narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici, Toplici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu) - stoji na sajtu RHMZ.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike