Ništa ga ne može zaustaviti: Miroljub Aleksić nastavlja da obara cenu akcija i uništava "Alfa plam"

05.08.2022

05:35

0

Autor: 24sedam

Većinski vlasnik kompanije na sve načine pokušava da istisne male akcionare

Ništa ga ne može zaustaviti: Miroljub Aleksić nastavlja da obara cenu akcija i uništava "Alfa plam"
Alfa plam - Copyright Printscreen/YouTube/RTV Sunce Beogradska berza

Kontroverzni biznismen Miroljub Aleksić očigledno ne odustaje od namere da iz vranjanskog preduzeća "Alfa plam", čiji je većinski vlasnik, istisne male akcionare. Nakon što je akcionarima oteta dividenda u maju, jer je Skupština akcionara u kojoj kolo vode Aleksićeve povezane firme odlučila da se dobit ne raspoređuje, o čemu je 24sedam već pisao, u julu je još dodatno oborena vrednost kapitala.

Nažalost, obaranje i manipulacija cenom akcija "Alfa plama" se nastavljaju, samo se menjaju igrači.

Na štetu svih ostalih

Kao što smo objavili u prethodnim tekstovima, nakon prodaje i obaranja cena, u periodu od 13. 7. do 18. 7. od strane samo jednog prodavca i jednog kupca, to isto se i dalje nastavlja, samo se, kako saznajemo, menja prodavac koji, po svemu sudeći, radi u korist većinskog vlasnika i rukovodstva, a na štetu 325 ostalih malih akcionara.

To je očigledno, jer kako drugačije objasniti situaciju da jedan prodavac (na osnovu javno dostupne knjige akcionara na sajtu Centralnog registra vidi se da je u pitanju Dragan Milenković) prodaje 30 akcija jednog, a 18 akcija odmah drugog dana, a vlasnik je ukupno 160 akcija. Isto je u prethodnom periodu radio prodavac Stanoje Trajković. Po svemu sudeći, obojica rade i prodaju akcije po nalogu i u interesu većinskog akcionara, a na štetu svih drugih malih akcionara. Kupac akcija je, naravno, uvek isti, kompanija "Beometal sirovine“.

Podsetimo da su Stanoje Trajković, kao prodavac, i beogradski "Beometal sirovine”, kao kupac, četiri uzastopna dana trgovali između sebe, spuštajući cenu na Beogradskoj berzi. Sam "Beometal“ je peti po veličini akcionar "Alfa plama“, sa 0,42 odsto akcija. Cena akcije, a time i tržišne kapitalizacije preduzeća, oborena je za više od četvrtine, a da je pritom trgovano sa svega 93 od gotovo 145.000 akcija koje su izdate.

Kako se fiktivno održava cena i njome manipuliše na tržištu?

To se najbolje vidi po trgovanju od 22. 7. 2022 godine, gde je, kada se pogleda izveštaj sa Beogradske berze, cena na kraju berzanskog dana iznosila 20.000 dinara uz ostvaren obim prometa od 135 akcija. Međutim, upravo se tu vide sve špekulativne radnje većinskog vlasnika koji je tog dana kupio na samom otvaranju berzanskog sastanka 133 akcije po ceni od 20.604 dinara od banke.

Printscreen/YouTube/RTV Sunce
Miroljub Aleksić

S obzirom na to da cena koja je formirana na samom otvaranju berzanskog sastanka ne ulazi u ponder za izračunavanje prosečne cene, nakon toga, u toku nastavka berzanske trgovine, istrgovale su se samo dve akcije po ceni od 20.000 dinara, kao što se to desilo na trgovanju 22. 7. I te dve istrgovane akcije odredile su cenu na zatvaranju, tako da cena na otvaranju za naredni dan ostane niža.

Deluje paradoksalno da promet od 40.000 dinara ima veći i preovladavajući uticaj od prometa u iznosu od 2.740.000 dinara, i da dve istrgovane akcije odrede cenu nasuprot 133 akcije istrgovane po većoj ceni, ali to očigledno zna većinski vlasnik, Miroljub Aleksić, kome špekulacija nije strana reč, i koji koristi svaku mogućnost kako bi držao potcenjenu cenu na berzi i dovodio u zabludu male akcionare.

Lako stigao do 90 odsto

Većinskog vlasnika "Alfa plama“ (preko firme "Amasis“ i povezanih lica) i "Alko grupe“ Miroljuba Aleksića već godinama bije glas da silom i nezakonito tera male akcionare iz firmi koje pripaja svojoj imperiji.

Facebook/Pionir Subotica
Izgradio imperiju

To je u "Alfa plamu“ najočiglednije. Podsetimo, Aleksić je od velikog akcionara sa 24,7 odsto kapitala "Alfa plama“ prilikom kupovine ove firme 2009. godine, preko povezanih firmi i, kako su pisali beogradski mediji, berzanskih mahinacija, stigao do gotovo 90 odsto kompanije. U tim akcijama pomogli su mu Milenko Vuković, famozni "direktor“ u čak pet Aleksićevih firmi, i Crnogorac Milivoje Tomić, još jedan direktor i vlasnik jedne od povezanih firmi.

U tom procesu istisnuti su mali akcionari, koji se decenijama uzaludno žale Beogradskoj berzi i Komisiji za hartije od vrednosti da se namerno obara cena akcije "Alfa plama“, kroz trgovinu sa povezanim licima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike