Vranjanci očajni: Aleksić nastavlja sa uništavanjem Alfa plama

23.07.2022

10:03

0

Autor: 24sedam

Na Beogradskoj berzi nastavlja se urušavanje akcija “Alfa plam”, kako bi većinski vlasnik jeftino otkupio ostatak kapitala

Vranjanci očajni: Aleksić nastavlja sa uništavanjem Alfa plama
Alfa plam - Copyright Printscreen/YouTube/RTV Sunce Beogradska berza

Preduzeće uspešno a akcije stalno padaju – ne nije to nemoguća situacija ako se nalazite na berzi u Srbiji i ako vlasnik firme tako odluči. Najbolji primer toga je kompanija „Alfa plam“ iz Vranja, poznati proizvođač i izvoznik peći na čvrsta goriva i gas, kojom gazduje kontroverzni biznismen Miroljub Aleksić.

Preduzeće koje je prošle godine povećalo stalnu imovinu za 16 odsto, poslovne prihode za više od 50 i imalo neto dobitak više nego pet puta veći no u 2021. godini, na tržištu je ovih dana padom akcija izgubilo više od 25 odsto vrednosti.

Razlog je jednostavan i nema veze sa uspesima u proizvodnji više od 600 zaposlenih ali ima veze sa namerom većinskog vlasnika da iz preduzeća istisne male akcionare. Nakon što je akcionarima oteta dividenda u maju, jer je Skupština akcionara u kojoj kolo vode Aleksićeve povezane firme odlučila da se dobit ne raspoređuje, u julu je još dodatno oborena vrednost kapitala

Već smo pisali o o tome kako se „barata“ akcijama „Alfa plama“. Ono što je novina je masovno obaranje vrednosti akcije, gde je za samo četiri dana u period od 13.07. do 18.07. cena akcija pala sa  26.750 dinara na 19.850. U samo pet dana firma je na berzi izgubila 25 vrednosti u trgovina akcijama a kako je sve izvedeno u dilu jednog kupca i jednog prodavca, očigledno je o čemu se radi.

Na trgovini par akcija cela firma jeftinija za četvrtinu

Jasno se vidi i ko je trgovao, odnosno oborio cenu sopstvenom preduzeću. Prema javno dostupnim informacijama Centralnog registra HoV i promenama u knjizi akcionara “Alfa plam” jasno se može zaključiti da je u pitanju nasilno i unapred dogovoreno obaranje cene.

Printscreen:Beogradska berza
Uspešno obaranje cene

Teško je drugačije objasniti zašto su u transakcijama akcionar Stanoje Trajković kao prodavac i beogradski „Beometal sirovine” kao kupac četiri uzastopna dana trgovali između sebe, spuštajući cenu na Beogradskoj berzi. Sam „Beometal“ je peti po veličini akcionar „Alfa plama“, sa 0,42 odsto akcija. Cena akcije, a time i tržišne kapitalizacije preduzeća,  je oborena za više od četvrtinu a da je pritom trgovano sa svega 93 od gotovo 145.000 akcija koje su izdate.

Zanimljivo je i da nema reakcije same uprave „Alfa plama“, odnosno otkupa sopstvenih akcija ako bi se održala cena, što može da implicira da se sve ovo dešava uz saglasnost rukovodstva i većinskog vlasnika a na štetu malih akcionara “Alfa plam”.

Doduše, možda je tako i bolje, jer se u prethodnim navratima dešavalo da firma otkupi sopstvene akcije a potom ih otpiše, odnosno za taj iznos umanji kapital i tako ponovo ošteti male akcionare.

Godine borbe sa Aleksićem

Većinskog vlasnika „Alfa plama“ (preko firme „Amasis“ i povezanih lica) i „Alko Grupe“ Miroljuba Aleksića, već godinama bije glas da silom i nezakonito tera male akcionare iz firmi koje pripaja svojoj imperiji.

To je, možda, u „Alfa plamu“ samo najočitije. Podsetimo, Aleksić je od velikog akcionara sa 24,7 odsto kapitala "Alfa plama“ prilikom kupovine ove firme 2009. godine, preko povezanih firmi i, kako su pisali beogradski mediji, berzanskih mahinacija, stigao do gotovo 90 odsto kompanije. U tim akcijama pomogli su mu  Milenko Vuković, famozni "direktor“ u čak pet Aleksićevih firmi, i Crnogorac Milivoje Tomić, još jedan direktor i vlasnik jedne od povezanih firmi.

Poslednja isplata dividende pre četiri godine

U tom procesu istisnuti su mali akcionari, koji se decenijama uzaludno žale Beogradskoj berzi i Komisiji za hartije od vrednosti da se namerno obara cena akcije "Alfa plama“, kroz trgovinu sa povezanim licima.

Mali akcionari, koji se i dalje bore za svoja prava, pored sve ove muke, već godinama nisu dobili ni dinara po osnovu dividendi koje im zakonski pripadaju. Naime, iako firma posluje visoko profitabilno, akcionari "Alfa plama“ nemaju apsolutno nikakve koristi od toga jer je poslednja isplata dividende bila u julu 2018. godine, i to za poslovnu 2017. godinu.

A za tako nešto ne postoji nijedan poslovni razlog, imajući u vidu da je preduzeće svake godine ostvarivalo vrlo visoke poslovne rezultate. Tako je dobit "Alfa plama“ iz redovnog poslovanja, pre oporezivanja, iznosila 719.399.000 dinara za 2021. godinu, a zatim 91.825.000 dinara za 2020. Uspešne su bile i prethodne godine, pa je 2019. dobit iznosila 120.550.000 dinara, a 2018. godine čak 429.930.000 dinara.

Printscreen/YouTube/Pionir doo
I "Pionir" kupljen pod sumnjivim okolnostima

 

Međutim, mali akcionari od toga nisu imali ništa! I to „zahvaljujući“ odlukama rukovodstva!
Naime, sva poslovna dobit koju je preduzeće ostvarivalo u tom periodu knjižena je u neraspoređenu dobit. Zbog toga deluje potpuno nestvarno da kompanija „Alfa plam“ na kraju poslovne 2021. godine, i to prema zvaničnim poslovnim bilansima, ima čak 7.216.763.000 dinara (odnosno više od 7,2 milijarde) neraspoređene dobiti, dok ukupni kapital firme iznosi osam milijardi.

Od toga akcionari „Alfa plama“ nemaju baš nikakvu korist i sa pravom se pitaju i iskazuju zabrinutost da li je namera većinskog vlasnika da prvo istisne male akcionare i postane jedini akcionar, pa tek tada isplati dividendu koja se odnosi i za poslovne rezultate i godine kada su i oni bili akcionari.

Kako je Aleksić istiskivao male akcionare?

Kada se pogleda, prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, trenutno u "Alfa plamu“ 75,3 odsto akcija ima firma "Amasis“, zatim 9,4 odsto firma "Caluks“, pa 4,99 odsto "SM.net Investment“ i "Pionir“ 3,9 odsto, dok ispod procenta poseduju još dve firme i tzv. mali akcionari. To, na prvi pogled, deluje „čisto“ i jednostavno.

Međutim, u firmi „Amasis“ Miroljub Aleksić lično učestvuje sa 84,6 odsto, dok „Pionir“ ima 15 odsto. U istom tom „Pioniru“ Aleksić ima 77 odsto, a „Amasis“ 22 odsto.
Koliko udela Aleksić ima u „Caluksu“, ne zna se, jer je vlasnik te firme „Leader LLC“ iz Delavera, destinacije poznate kao američki poreski raj. Ali se zna, prema podacima APR-a, da je direktor u „Caluksu“ Aleksićev stari znanac, crnogorski državljanin Milivoje Tomić. On je direktor i firme „Pionir 2000“ iz Budve, gde je Aleksić takođe vlasnik.

A Tomić se pojavljuje i u vlasničkim papirima sledeće firme akcionara „Alfa plama“ - „SM.net Investment“. Tu je direktor famozni Milenko Vuković, a firma 100 odsto pripada „Minova Group“. U „Minovi“ direktor i stopostotni vlasnik je Tomić.

Iz ove strukture jasno se vidi ko tu vuče konce, što je posebno važno za priču o tome kako se od 25 odsto za male pare, kroz povezane firme, i uz „malu pomoć“ sa strane, dođe do 90 odsto neke kompanije a uskoro verovatno i do cele.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike