OPEK+ presekao: Isporuke nafte biće povećane u septembru!

03.08.2022

14:47

0

Ipak, povećanje prozvodnje je manje nego što je bilo u poslednjih nekoliko meseci

OPEK+ presekao: Isporuke nafte biće povećane u septembru!
Ilustracija - Copyright Pixabay Profimedia

Grupa OPEK+, koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici uključujući Rusiju, odlučila je danas da poveća proizvodnju nafte u septembru za 100.000 barela dnevno, što je mnogo manje nego u poslednjih nekoliko meseci.

Ministri zemalja u okviru alijanse OPEK+ su podržali taj predlog na današnjem onlajn sastanku, rekli su obavešteni izvori agenciji "Blumberg", tražeći da ne budu imenovani jer zvanično saopštenje još nije objavljeno.

Zaokret cene odmah danas

Njujorška agencija podseća da su se zemlje koje čine ovu grupu obavezale ranije na povećanje isporuka nafte u julu i avgustu za više od 600.000 barela dnevno.

Budući da su jedino Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati poslednjih meseci mogli da pojačaju proizvodnju, samo delić obećanog povećanja isporuka stigao je na svetska tržišta, dodaje se u tekstu.

Međunarodno referentna nafta Brent, koja je ranije danas bila u padu, napravila je zaokret ojačavši za 1,3 odsto na 101,8 dolara po barelu na trgovanju u Londonu do 13:09 časova po lokalnom vremenu.

Naftna alijansa koja obuhvata 23 zemlje će proporcionalno podeliti dogovoreno povećanje proizvodnje između članica, rekli su "Blumbergovi" sagovornici. Dodali su da na sastanku nije bilo reči o tome da li će OPEK+ nastaviti da povećava pumpanje i posle septembra.

Plaše ih rizici od recesije

Pre sastanka, pojedini delegati su privatno nagovestili da nisu voljni da povećaju isporuke u vreme kada potražnju za naftom ograničavaju rizici od recesije u SAD i mere kovid zatvaranja u Kini.

Rojters prenosi da analitičari ocenjuju skromno povećanje isporuka OPEK+ grupe za septembar kao uvredu za američkog predsednika Džoa Bajdena koji je prošlog meseca bio u poseti Saudijskoj Arabiji kako bi ubedio tu zemlju, de facto lidera OPEK-a, da znatnije pojača pumpanje kako bi pomogla američkoj i globalnoj ekonomiji.

Saudijci su prošlog meseca povećali proizvodnju "crnog zlata" na 10,78 miliona barela dnevno, prema "Blumbergovom" istraživanju, što je nivo koji se pumpa samo u retkim prilikama i koji ostavlja ograničene slobodne kapacitete.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike