SAD prodaju još 20 miliona barela nafte iz strateških rezervi: Cilj smirivanje rasta cena "crnog zlata"

26.07.2022

21:29

0

Američka vlada je krajem marta objavila da će tokom šest meseci plasirati na tržište po 1,0 milion barela nafte dnevno iz strateških rezervi

SAD prodaju još 20 miliona barela nafte iz strateških rezervi: Cilj smirivanje rasta cena "crnog zlata"
oil-g00893ddbc_1920 - Copyright Pixabay

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena saopštila je danas da će prodati dodatnih 20 miliona barela nafte iz strateških rezervi u okviru ranije najavljenog plana čiji je cilj smirivanje rasta cena "crnog zlata", prenosi Rojters.

Američka vlada je krajem marta objavila da će tokom šest meseci plasirati na tržište po 1,0 milion barela nafte dnevno iz strateških rezervi, koje se čuvaju u rezervoarima smeštenim u nizu izdubljenih slanih pećina na obalama Luizijane i Teksasa.

Nervoza na tržištu nafte se pojačala nakon što je Saudijska Arabija odbila da obeća povećanje proizvodnje u razgovorima prilikom posete američkog predsednika DŽoa Bajdena toj zemlji, kao i zbog poremećaja na naftovodu Kijstoun zbog kojih su smanjene isporuke kanadske nafte američkim rafinerijama, prenosi "Blumberg".

Na naftnim tržištima je poslednjih nedelja zabeležena visoka volatilnost cena pod uticajem zabrinutosti da bi preteća recesija mogla da nagrize potražnju, pada dolara sa njegovih rekodrnih nivoa i znakova da je fizički raspoloživa ponuda "crnog zlata" i dalje nedovoljna.

Istovremeno, SAD nastavljaju da guraju svoj plan da se ograniče cene ruske sirove nafte kako bi Moskva bila lišena prihoda za finansiranje rata u Ukrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike