EU daje obećanja koja ne može da ispuni? Borelj se pravdao zbog čega Evropa ne može tek tako da se odrekne ruskog gasa

29.07.2022

15:50

0

Šef evropske diplomatije kazao je da je blok već uložio napore da smanji zavisnost od energenta koji stiže sa istoka

EU daje obećanja koja ne može da ispuni? Borelj se pravdao zbog čega Evropa ne može tek tako da se odrekne ruskog gasa
AP Photo/Olivier Matthys

Evropska unija će se odviknuti od prirodnog gasa koji isporučuje Rusija u narednim godinama, obećao je u četvrtak visoki diplomata EU.

Govoreći za Televiziju Espanjola, Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, rekao je da su članice EU došle do zaključka da su previše zavisne od ruskog gasa.

- Prvo će to biti ugalj, a zatim nafta, ali biće potrebno više vremena za gas, jer moramo da se prilagodimo, ne možemo preko noći da pređemo sa 40 odsto na nulu. I Rusija zna da ćemo prestati da kupujemo njen gas - izjavio je on.

- Rusija želi da proda svoj gas, ali ne nužno nama - dodao je Borelj, pozivajući zemlje članice da dobrovoljno smanje potrošnju struje kako vlasti ne bi morale da sprovode obavezna ograničenja.

Šef evropske diplomatije takođe je kazao da je blok već uložio napore da smanji zavisnost od ruskog gasa.

- Već smo počeli da štedimo ruski gas. Smanjenje prosečne temperature grejanja u Evropi za jedan stepen ekvivalentno je uštedi 6 odsto gasa - rekao je on.

AP Photo/Olivier Matthys
Žozep Borelj

Prema Borelju, pre nego što je izbio sukob u Ukrajini Evropa je uvozila oko 40 odsto svog prirodnog gasa iz Rusije, ali je ta cifra sada pala na oko 20 odsto.

- Odobrili smo skoro sve sankcije koje smo mogli da uvedemo, ali situacija sa gasom je suprotna - poenta nije u tome da mi ne želimo da ga kupimo, poenta je u tome što Rusija može odbiti da nam ga proda - izjavio je šef diplomatije EU.

Ranije ove nedelje zemlje EU su se složile da smanje upotrebu gasa pripremajući se za potencijalno potpuno zaustavljanje snabdevanja iz Rusije. Plan za vanredne situacije predviđa da države članice dobrovoljno smanje potrošnju prirodnog gasa za 15 odsto u periodu od avgusta 2022. do kraja marta 2023. Usvajanjem ove kontroverzne šeme, članice EU se nadaju da će ublažiti posledice ukoliko Moskva odluči da zaustavi isporuke.

Iako je plan izazvao određena negodovanja unutar bloka, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ga je branila, rekavši da EU „mora biti spremna za najgori scenario“.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti