Kina potpuno digitalizuje proizvodni sektor do 2035. godine

28.12.2021

14:57

0

Očekuje se i da vodeće kompanije u ključnim industrijama u osnovi postanu inteligentne

Kina potpuno digitalizuje proizvodni sektor do 2035. godine
Pixabay/Ekkasit Chaingam

Kina će nastaviti da digitalizuje svoj sektor proizvodnje i da unapređuje razvoj sektora robotike, kako bi do 2025. godine većina proizvodnih kompanija sa godišnjim prometom većim od 3,14 miliona dolara, bila digitalizovana, saopštilo je Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija (MIIT).

Istovremeno će do tada, vodeće kompanije u ključnim industrijama biti u početnim fazama primene veštačke inteligencije, navodi se u planu razvoja pametne proizvodnje za period 14. petogodišnjeg plana Kine (2021-2025), koji je objavilo osam kineskih ministarstava, uključujući MIIT.

Očekuje se da će do 2035. godine velike proizvodne kompanije u Kini biti potpuno digitalizovane, a da će vodeće kompanije u ključnim industrijama u osnovi postati inteligentne, prenosi Međunarodni kineski radio.

Takođe je objavljen plan za jačanje razvoja u sektoru robotike tokom 14. petogodišnjeg plana.

Plan predviđa velike pomake u sektoru robotike, posebno u temeljnim tehnologijama i vrhunskim proizvodima, sa prosečnom godišnjom stopom rasta prihoda u sektoru koja će premašiti 20 odsto.

Kina će takođe formirati grupu inovativnih preduzeća koja će biti konkurentna na međunarodnom tržištu, saopštilo je ministarstvo.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug