Nafta se drži danas znatno iznad 100 dolara: Barel brenta prešao 106 dolara

19.07.2022

08:00

0

Cena američke WTI nafte je porasla na 102,8 dolara

Nafta se drži danas znatno iznad 100 dolara: Barel brenta prešao 106 dolara
Cene nafte opet skaču; Profimedia - Copyright Profimedia

Cene nafte drže se danas znatno iznad 100 dolara po barelu nakon što su u ponedeljak zabeležile najveći jednodnevni rast od maja, usled uznemirenosti trgovaca zbog zaoštravanja situacije s tržišnom ponudom.

Međunarodno referentna nafta brent ojačala je jutros za 0,08 odsto na 106,4 dolara po barelu, a cena američke WTI nafte je porasla za 0,31 procenat na 102,8 dolara za barel na trgovanju do 9:23 časa po našem vremenu, prema podacima sa portala oilprice.com.

Nervoza na tržištu nafte se pojačala nakon što je Saudijska Arabija odbila da obeća povećanje proizvodnje u razgovorima prilikom posete američkog predsednika Džoa Bajdena toj zemlji, kao i zbog poremećaja na naftovodu Kijstoun zbog kojih su smanjene isporuke kanadske nafte američkim rafinerijama, prenosi "Blumberg".

Na naftnim tržištima je poslednjih nedelja zabeležena visoka volatilnost cena pod uticajem zabrinutosti da bi preteća recesija mogla da nagrize potražnju, pada dolara sa njegovih rekodrnih nivoa i znakova da je fizički raspoloživa ponuda "crnog zlata" i dalje nedovoljna.

Istovremeno, SAD nastavljaju da guraju svoj plan da se ograniče cene ruske sirove nafte kako bi Moskva bila lišena prihoda za finansiranje rata u Ukrajini.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike