Fruškogorska dvocevka: Tunel kroz vojvođanski biser najzahtevniji na budućem koridoru

09.10.2020

15:41

0

Najzahtevniji građevinski objekat na ravničarskom Fruškogorskom koridoru biće jedan tunel

Fruškogorska dvocevka: Tunel kroz vojvođanski biser najzahtevniji na budućem koridoru
Tuneli na Fruškogorskom koridoru; Foto: Printscreen/RTS

Vlada Srbije i kompanija “Čajna roud end bridž korporejšn” potpisale su ugovor o izgradnji 48 kilometara brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma. Projekat „Fruškogorski koridor“ košta 606 miliona evra i iako ravničarski, podrazumeva najveći tunel u Srbiji, javlja RTS.

Saobraćajnica, koja će spajati auto-puteve ka Šidu i Subotici imaće tunel sa dve cevi kroz Frušku goru od tri i po kilometara i most preko Dunava dug 1,8 kilometara.

– Mi ćemo sa Fruškogorskim koridorom faktički sa novom raskrsnicom dobiti najkraću vezu sa Banjom Vrdnik a u isto vreme otvoriti perspektive u osnivanju novih radnih zona – kaže Oliver Ognjenović, predsednik Opštine Irig.

Ovaj koridor spajaće dva najbitnija saobraćajna pravca na severu Srbije – prema Hrvatskoj i ka Mađarskoj – i za skoro 200 kilometara skratiti put između istoka i zapada.

Biće to autostrada sa četiri trake široke po 3,5 metara, ali bez zaustavnih traka kao kod pravog auto-puta.

– Zaista verujem da ćemo završetkom dokumentacije do kraja godine, 2021. godine započeti radove. To je lepa vest, jer mi sada imamo 924 kilometara autoputeva, radimo na 250 kilometara, u planu je još toliko – kaže Zorana Mihajlović, ministraka infrastrukture i saobraćaja.

Prema idejnom projektu Instituta za puteve iz Beograda, možemo videti tačan potez putne deonice državnog puta 1B reda broj 21, koji će omogućiti bržu saobraćajnu vezu između Novog Sada i Rume, a animacija je podloga za projekat koji uskoro treba da bude gotov.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti