"Miloš Veliki" stiže do Požege: Do granice sa BiH biće 66 tunela i 27 mostova

22.03.2021

09:01

0

Predviđeno je da novi auto-put pre kraja ove godine stigne do Požege

"Miloš Veliki" stiže do Požege: Do granice sa BiH biće 66 tunela i 27 mostova
Copyright M.M./ATAImages

Pre kraja godine auto-put “Miloš Veliki” trebalo bi da stigne do Požege. Odatle će se gradnja nastaviti u dva kraka, jedan ka Boljarima i granici sa Crnom Gorom, a drugi ka Kotromanu i granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Taj drugi krak, dug 61 kilometar, najvećim delom prolazi kroz teritoriju grada Užica, a trasa će u junu biti stavljena na uvid građanima. Završena su geotehnička i geomehanička ispitivanja terena buduće trase auto-puta od Požege do Kotromana.

Trećina deonice u mostovima

U toku je usaglašavanje projektne dokumentacije, po kojoj, iako je reč o zahtevnoj deonici sa 66 tunela i 27 mostova, osim eksproprijacije poljoprivrednog zemljišta, neće biti rušenja objekata.

– Trećina kompletne deonice jesu mostovi, trećina tuneli, ostalo je nasip, tako da će samo izvođenje radova biti jako kompleksno, gde smo u dogovoru sa projektantskom kućom gledali koje je to najoptimalnije rešenje da tokom izvođenja radova bude omogućen pristup svim parcelama i svim lokacijama – kaže za RTS Nikola Maksimović, direktor JP “Užice razvoj”.

Foto: Miloš Tešić/ATAImages

Iz požeškog polja, preko Rupeljeva, auto-put će proći kroz Zlakusu, Potpeć, Potočanje, Krvavce, Sevojno i Mokru Goru.

Na trasi budućeg auto-puta, osim ulazne i izlazne, predviđena je izgradnja još tri petlje. U Mačkatu, Šljivovici i za Užičane najvažnija, u Gorjanima, odnosno u Zlakuškom polju, između magistralnog puta i korita reke Đetinje.

Pročitajte još

– Sa ovim auto-putem dobijamo izlazak na magistralu, biće povezano, biće udobnije, mnogo udobnije. Sve će da krene i industrija, mala preduzeća će više da se razvijaju, robe će više da dolazi – ističe Vladimir Šunjevarić, predsednik MZ Zlakusa.

Šansa za investitore

Većim delom, oko 26 kilometara auto-puta prolaziće teritorijom grada Užica, u kome se već analiziraju i lokacije potencijalnih industrijskih zona.

– Mi kao grad vidimo tu upravo šansu da privučemo ne samo strane investitore, već i naše, domaće investitore i to je neka nova šansa za otvaranje novih fabrika, novih radnih mesta, upravo sve u pravcu za bolji i brži napredak grada Užica – napominje Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Po završetku javne rasprave, planski dokument budućeg auto-puta Požega-Kotroman, trebalo bi da bude usvojen do kraja godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike