Procurelo: Evo šta je ponuđeno radnicima Fijata

25.06.2022

14:04

0

O ponudi koju su danas na sastanku sa predsednikom Vučićem i članovima Vlade dobli radnici „Fijata“ iz Kragujevca se govorilo samo generalno, sada se znaju neke detalji

Procurelo: Evo šta je ponuđeno radnicima Fijata
Aleksandar Vučić i radnici Fijata (2) - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Predstavnicima zaposlenih u kompaniji „Fijat Krajsler Automobili Srbija“ je na sastanku s predsednikom Aleksandrom Vučićem ponuđeno da oni koji ne prihvate odlazak na rad u inostranstvo ili da pređu u druge kompanije, dobiju otpremnine u visini od 790 evra po godini staža, uz dobijanje naknade od Nacionalne službe za zapošljavanje u zavisnosti od godina radnog staža, rečeno je Tanjugu u pregovaračkom timu.

Navedeno je da je poslovodstvo kompanije odbilo predlog pregovarača da se radnici koji žele da ostanu u „Fijatu“, a neće na rad u inostranstvo, ostanu do početka proizvodnje novog električnog automobila u Kragujevcu, uz dobijanje minimalne zarade.

Potvrđeno je da je na sastanku kod Vučića pominjana mogućnost zapošljavanja u drugim firmama u Kragujevcu i okolini kao što su "Zastava tervo" ili fabrika namenske industrije u Velikoj Plani, s tim da će imati pravo na otpremninu od 220 evra po godini staža i garanciju predsenika Vučića da će dobiti odgovarajuće radno mesto.

Predsednik sindikata preduzeća „Fijat Plastika“, Zoran Miljković, rekao je ranije danas, nakon sastanka, da postoji "načelan dogovor".

- Sad ćemo mi sve što je dogovarano s predsednikom i državnim vrhom da predstavimo našim radnicima i ako oni prihvate, onda će to brzo da bude rešeno, ako ne, doći će do protesta. Videćemo, kako radnici odluče tako će i biti, ali je važno da mi ovde imamo neki načelan dogovor - rekao je Miljković.

Dodao je da su od predsenika Vučića dobijene konkretne ponude o kojima ne može da govori.

- Imamo dogovor sa državnim vrhom da ne iznosimo detalje, a država će sa „Stelantisom“ da reši sve - dodao je Milljković.

Dogovor na vidiku

Predsednik Vučić takođe nije posel ssstanak daovao detalje samo je reko da je nešto postignuto u poslednjem trenutku.

Vučić: Otpremine već u sredu

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je na pres konferenciji da će deo radnika „Fijata“ već u sredu dobiti otpremnine i da će se brzo videti da li je država nekog prevarila.
- Nema šta da mi veruju, za četiri dana idu otpremnine, u sredu i videće da li je bilo dobro da mi veruju ili ne. Kada su me pitali za pisane garancije, rekao sam im - ono što vam kažem, to će i biti, a vi kako hoćete - rekao je Vučić.

- Tek sinoć smo dobili sa "Stelantisom" nešto što nismo imali do pre tri dana. Danas smo zajedno pozvali i Sinišu Malog i sve druge kako zakonski da izugramo da još nešto učinimo, da podignemo finansijski okvir - rekao je Vučić na konferenciji za štampu.

Kazao je da deo tih ljudi mora da se zaposli, na primer u "Borbene sisteme" u Velikoj Plani.

- A u međuvremenu dok ih ne zaposlite da vidimo šta da uradimo. Jedan deo hoće da nastavi da radi, a drugi neće tu. Problem je što neće u Slovačku. Tu su Francuzi bili korektniji od Italijana - dodao je on.

Vučić je rekao da tu postoji objektivan problem za koji su radnici "Fijata" u pravu, kada im se kaže da moraju da rade van zemlje 24 meseci.

- Probaćemo da pomerimo taj period na 12 do 18 meseci sa više povrataka, ali samo ako postoje garancije za veću platu - objasnio je on.

Rekao je da misli da je postignut kompromis oko otpremnina.

Na sastanku u Predsedništvu Srbije učestvovali su još i ministri finansija i rada, Siniša Mali i Darija Kisić.BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike