Radnici Fijata zadovoljniji novim razgovorima: Ponude konkretne, veliki pomak

25.06.2022

11:51

0

Predstavnici radnika kompanije „Fijat Krajsler Automobili Srbija“ ocenili su nakon današnjih razgovora s predsednikom Aleksandrom Vučićem da je napravljen veliki pomak

Radnici Fijata zadovoljniji novim razgovorima: Ponude konkretne, veliki pomak
Tan2022-6-2_83751259_3 - Copyright FOTO TANJUG/ NEBOJSA RAUS

Nakon današnjih razgovora sa predsednikom Vučićem, kojima je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić, ostaje da se u toku naredne nedelje radnici izjasne o ponudi države.

- Ovo je veliki pomak. Mislim da će radnici biti zadovoljni, ali dok se oni ne izjasne, ne možemo da govorimo o tome - izjavio je predstavnik zaposlenih koji nisu članovi sindikata Ðorđe Milojević.

Milojević je rekaop da je otpao je zahtev radnika da ostanu da rade u Kragujevcu za minimalac, do početka proizvodnje električnog vozila 2024. godine.

Poslednja varijanta je da radnici imaju mogućnost da uzmu otpremnine, da rade u drugim firmama u Kragujevcu i okolini, kao i da se opredele za odlazak na rad u fabriku automobila u Slovačkoj.

Na potezu radnici

Predsednik sindikata preduzeća „Fijat Plastika“, Zoran Miljković, je ocenio da je za sve što se dešavalo dosad odgovorna „Stelantis grupa“ i da postoji "načelan dogovor".

- Sad ćemo mi sve što je dogovarano s predsednikom i državnim vrhom da predstavimo našim radnicima i ako oni prihvate, onda će to brzo da bude rešeno, ako ne, doći će do protesta. Videćemo, kako radnici odluče tako će i biti, ali je važno da mi ovde imamo neki načelan dogovor - rekao je Miljković.

Dodao je da su od predsenika Vučića dobijene konkretne ponude o kojima ne može da govori.

- Imamo dogovor sa državnim vrhom da ne iznosimo detalje, a država će sa „Stelantisom“ da reši sve - dodao je Milljković.

Vučić: Mislim da smo postigli dogovor

- Tek sinoć smo dobili sa "Stelantisom" nešto što nismo imali do pre tri dana. Danas smo zajedno pozvali i Sinišu Malog i sve druge kako zakonski da izugramo da još nešto učinimo, da podignemo finansijski okvir - rekao je Vučić na konferenciji za štampu.

Kazao je da deo tih ljudi mora da se zaposli, na primer u "Borbene sisteme" u Velikoj Plani.

- A u međuvremenu dok ih ne zaposlite da vidimo šta da uradimo. Jedan deo hoće da nastavi da radi, a drugi neće tu. Problem je što neće u Slovačku. Tu su Francuzi bili korektniji od Italijana - dodao je on.

Vučić je rekao da tu postoji objektivan problem za koji su radnici "Fijata" u pravu, kada im se kaže da moraju da rade van zemlje 24 meseci.

- Probaćemo da pomerimo taj period na 12 do 18 meseci sa više povrataka, ali samo ako postoje garancije za veću platu - objasnio je on.

Rekao je da misli da je postignut kompromis oko otpremnina.

Problem odlazak i za one koji ostaju i za "višak"

Na sastanku u Predsedništvu Srbije učestvovali su još i ministri finansija i rada, Siniša Mali i Darija Kisić.

Vučić: Otpremine već u sredu

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je na pres konferenciji da će deo radnika „Fijata“ već u sredu dobiti otpremnine i da će se brzo videti da li je država nekog prevarila.
- Nema šta da mi veruju, za četiri dana idu otpremnine, u sredu i videće da li je bilo dobro da mi veruju ili ne. Kada su me pitali za pisane garancije, rekao sam im - ono što vam kažem, to će i biti, a vi kako hoćete - rekao je Vučić.
 

Do razgovora sa predsenikom Sribije došlo je nakon toga što radnici nisu bili zadovoljni ponudama "Fijata", da deo njih ode u fabrike u Evropi a da višak dobije po 200 evra po godini staža otpremnine, kao ni učinkom koji je postignut tokom ranijih razgovora sa predstavnicima Vlade i njenim posredovanjem u rešavanju problema.

Rok za prijavu za odlazak u inostranstvo je istakao početkom ove nedelje i na njega je odgovorio mali broj radnika a iz vlade je bilo naljavljeno da će svoj predlog rešenja dati čim on istekne.

Zaposleni su ranije izneli zahteve da svi koji žele da rade u kragujevačkoj fabrici mogu da zadrže radna mesta i ako se ne odluče za odlazak na rad na dve godine u instranstvo, kao i da oni koji budu proglašeni tehnološkim viškom dobiju otpremnine od 1.000 evra po godini radnog staža.


BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike