U Srbiji će biti 16 novih brzih puteva, najavljeno na kongresu putara

02.06.2022

10:38

0

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović otvorio je danas 4.srpski kongres o putevima

U Srbiji će biti 16 novih brzih puteva, najavljeno na kongresu putara
aleksandar vučić (12) - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

- Nalazimo se na vrhuncu investicionog talasa u izgradnju putne saobraćajne infrastrukture u Srbiji. U poslednjih 10 godina izgradili smo blizu 400 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, čime stajemo rame uz rame sa razvijenim zemljama Zapadne Evrope - rekao je Momirović na skupu u beogrdskom hotelu Kraun plaza.

Istakao je da je od poslednjeg tog skupa 2018. godine urađen ogroman posao u razvoju putne infrastrukture.

Drumski transport u Srbiji, kaže, predstavlja dominantan vid saobraćaja koji učstvuje sa oko 80 odsto u ukupnom obimu prevezenog tereta.

Ministar je istakao da je putna mreža jedna od najvećih kapitalnih vrednosti u Srbiji i podsetio da na našooj teritoriji ima blizu 16.000 kilometara državnih puteva prvog i drugog reda, sa 2.800 mostova od čega je blizu 400 mostova na auto-putevima.

- U Srbiji će biti izgrađeno ukupno 16 novih brzih deonica, a pojedine saobraćajnice smo izdvojili kao infrastrukturne prioritete za budućnost Srbije: Moravski koridor - od Pojata do Preljine u dužini od 110 km je prvi digitalni auto-put u Srbiji koji će spojiti više od pola miliona ljudi i najvažnije privredne centre centralne Srbije. Auto-put Miloš Veliki kroz Zapadnu Srbiju. Završen je deo obilaznice oko Čačka, nastavili smo radove kako bi Požegu, Arilje, ali i Užice spojili sa auto-putem - naveo je on.

Momirović je rekao i da su u toku radovi na izgradnji auto-puta Ruma - Šabac i brze saobraćajnice Šabac - Loznica koja će dovesti nove fabrike u Zapadnu Srbiju.

Gradi se i autoput Kuzmin - Sremska Rača, sa mostom preko reke Save koji je deo budućeg autoputa od Beograda do Sarajeva, dodao je Momirović.

Podsetio je da se gradi i Fruškogorski koridor, brza saobraćajnica Požarevac - Golubac i druge deonice.

Evropska infrastruktura

Momirović je napomenuo da je Srbija otvorila Klaster 4 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, u okviru kojeg je i Poglavlje 21 - Transevropske mreže.

Naglasio je da je to potvrda ulaganja u infrastrukturu i naše želje za što boljim saobraćajnim integrisanjem Srbije sa susednim zemljama, uključujući i zemlje članice EU.

- Saobraćajna prednost Srbije se ogleda u putnim pravcima koji omogućavaju uspostavljanje najkraćih i najefikasnijih veza Zapadne i Centralne Evrope sa Južnom i Jugoistočnom Evropom. Takav položaj pruža našoj zemlji izuzetne pogodnosti kroz faktor najkraćih rastojanja. I mi tu činjenicu moramo iskoristiti izgradnjom novih puteva i održavanjem postojeće infrastrukture - rekao je ministar.

Organizatori skupa su Srpsko društvo za puteve "Via-Vita" i JP "Putevi Srbije".

Glavne teme dvodevnog kongresa o putevima su planiranje i projektovanje, nove tehnologije, upravljanje, građenje i održavanje puteva, efikasnost i bezbednost saobraćaja na putevima, održivi razvoj i zaštita životne sredine.

Učestvuju predstavnici preduzeća za puteve, kao i domaćih i inostranih stručnjaka iz oblasti putne privrede.

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike