Kako raste "Miloš Veliki“: Ubrzali se radovi, "skratili" rokovi (FOTO/VIDEO)

15.09.2021

18:30 >> 05:15

0

Putari iz Kine ubrzali su radove na deonici auto-puta E-763 Miloš Veliki Preljina – Požega, ali i deonicama Iverak – Lajkovac i Surčin – Novi Beograd,

Kako raste "Miloš Veliki“: Ubrzali se radovi, "skratili" rokovi (FOTO/VIDEO)
Copyright Screeenshot: Putevi Srbije

Radovi na auto-putu “Miloš Veliki” odlično napreduju, pokazuje najnoviji video-snimak “Puteva Srbije“, tako da se ispunjavaju obećanja izvođača radova da će ne samo poštovati rokove, već na nekim delovima ispuniti sve što je dogovoreno i mnogo pre zadatog roka.

Na izgradnji najzahtevnije deonice auto-puta “Miloš Veliki“ (poznate i kao Beograd – Južni Jadran ili Koridor 11), na delu od Preljina do Požege, tempo je pojačan, pa se radi i nedeljom i noću. Deonica duga 30 kilometara prepuna je mostova i uzdignutih saobraćajnih objekata. Pored 30 mostova, na njoj se radi šest nadvožnjaka, četiri nadvožnjaka u sklopu petlji i pet mostova van auto-puta.

Barem godinu dana ranije…

Prema ugovoru sa firmom “Čajna komjunikejšen konstrakšen kompani“ (CCCC), ovaj auto-put je trebalo da bude gotov polovinom 2023. godine, ali njegov završetak očekuje se mnogo ranije, i to već početkom sledeće godine.

To je veoma bitno, jer ova veza između Srbije i Crne Gore, odnosno Beograda i Južnog Jadrana, u širem kontekstu je značajna i za region. Sa krakom prema BiH, koji je u planu, auto-put će povezati Rumuniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, sve sa pomorskim linijama ka Italiji.

A kad dođe do Požege…

Kada se završi deonica Preljina – Požega, auto-put može da se nastavi u dva kraka. Jedan je već utvrđen – ka Boljarima, odnosno granici sa Crnom Gorom, a drugi je načelno planiran trasom koja bi išla ka Kotromanu i granici sa BiH. Auto-put do Boljara potpisanim memorandumima je “obećan“ kineskoj firmi CCCC.

Na ovom delu auto-puta nalaze se i tri velika tunela – Laz, Munjino brdo i Trbušani. Oni se rade u dve odvojene tunelske cevi, ukupne dužine 12 kilometara. Samo najduži tunel, Laz, kroz planinu Jelicu, dugačak je skoro tri kilometra. A ove tunele i ostatak deonice i pristupne puteve povezuje čak 35 mostova, ukupne dužine šest i po kilometara.

Na samom putu ima šest nadvožnjaka (ukupno 555 metara), a četiri su u sklopu petlji (1.600 metara), kojima se na auto-put dolazi i sa njega “silazi“.

Izvođenje radova na deonici Požega – Preljina, vrednih 450 miliona evra, povereno je kineskoj kompaniji CCCC, a prva deonica auto-puta, od Obrenovca do Ljiga, svečano je otvorena sredinom avgusta 2019. godine. Ova firma zadužena je i za 200 miliona evra vrednu deonicu od Surčina do Obrenovca.

Valjevo i Surčin bliže “Milošu“

Uz sam auto-put grade se i saobraćajnice koje se vezuju direktno na njega.

Brza saobraćajnica Iverak – Lajkovac, koja će spojiti Valjevo sa auto-putem “Miloš Veliki“, trebalo bi da bude kompletno gotova do kraja 2022. godine, poručuju izvođači radova iz kineske kompanije “Čajna Šandong”.

Na ovoj, građevinski dosta zahtevnoj deonici od 18,3 kilometra, sa 19 mostova i jednom petljom, grade se dve trake po smeru. Maksimalna projektovana brzina je 100 kilometara na čas.

Pročitajte još

– Deonica od Surčina do Novog Beograda praktično je nastavak auto-puta “Miloš Veliki”, a dugačka je nešto manje od osam kilometara. Tu još ima posla i na eksproprijaciji zemljišta, ali se ceo posao mora završiti u roku, i to do oktobra 2022. godine – rekao je nedavno ministar saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Prvobitni rok za završetak je bio novembar 2021. godine, kako je istaknuto prilikom svečanog potpisivanja ugovora u avgustu 2019. godine, ali je kasnije, zbog problema sa eksproprijacijom zemljišta na trasi, taj rok pomeren.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike