U nuklearke 500 milijardi evra: Ogromna ulaganje pred EU ako se želi dovoljno struje

10.01.2022

09:14

0

Autor: 24sedam

EU se konsultuje sa „posvađanim“ državama članicama o tome da li je atomska energija „zelena“

U nuklearke 500 milijardi evra: Ogromna ulaganje pred EU ako se želi dovoljno struje
Nuklearna elektrana - Copyright Pixabay

- Evropska unija će morati da uloži 500 milijardi evra u nuklearne elektrane nove generacije do 2050. godine - rekao je poverenik Unije za unutrašnje tržište, Tijeri Breton.

Breton je za francuski list "Žurnal di dimanš“ rekao da samo za postojeće nuklearke biće potrebno 50 milijardi evra ulaganja do 2030. godine a za one nove generacije biće potrebno 500 milijardi.

On je naveo i da je plan EU da se energija iz nuklearne energije i prirodnog gasa označi kao "zeleni izvor" i važan korak prema lakšem privlačenju kapitala u taj sektor.

EU se konsultuje sa državama članicama o tom predlogu, uz velike unutrašnje nesuglasice. Francuska kao vodeća nuklearna sila želi da se ta energija prizna kao ekološka, čime bi se omogućilo lakše investiranje ali i korišćenje EU fondova, dok su Austrija i posebno Nemačka, koja zatvara sve svoje nuklearke, snažno protiv.

Predlog podrazumeva i pojačavanje kontrole nuklearne energije, odgovarajuća merenja zračenja radioaktivnog otpada i mere za njegovim upravljanjem, piše „Frans 24“.

Takođe, gradnja nuklearki bi trebalo da bude na osnovu dozvola datih pre 2045. godine a proširenja postojećih na onima izdatim do 2040.

Trenutno EU blok dobija 26 odsto energije razbijanjem atoma, ali procena Bretona je da će do 2050. taj procenat spasti na 15 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike