Novi šok na EU tržištu gasa: Na kraju proleća cena kao usred zime

17.06.2022

09:32

0

Autor: G.M.Š.

Prekid isporuke iz Rusije, što zbog kvara što zbog geopolitike, poskupeo gas u tri dana za više od 60 odsto

Novi šok na EU tržištu gasa: Na kraju proleća cena kao usred zime
Copyright Foto:Pixabay

Tržište prirodnog gasa u Evropi, u vreme kada se ubrzano pune sva skladišta za neizvesnu zimu, ponovo je u stanju šoka. U tri poslednja dana cena je uzletela za 62 odsto. Sa 81,2 evra po megavatčasu (881 dolar za 1.000 kubnih metara) u utorak, na današnjih 132,1 evro (1434 dolara za 1.000 kubika), i ne misli da stane.

Ovolike cene su bile krajem februara, sa pikom 7. marta na fantastičnih 206 evra, a 2020. godine cena u ovo doba je bila manja od 20 evra.

Razlog novog skoka cene, koja je od početka maja na nivou ispod 100 evra, je mnogo slabiji dotok iz Rusije zbog toga što se dogodio kvar na gasovodu Severni tok 1. Taj kvar se nadovezao na smanjenje isporuke ruskog gasa nekim zemljama i kompanijama koje su gas odbile da plaćaju konverzijom cene u rublje.

Dotok glavnim gasovodom kojim se EU snabdeva ruskim gasom je pao za čak 60 odsto, pa trgovci kao što je „Eni“, „Engie“ ili „Uniper“ dobijaju mnogo manje od ugovorenog, a nestašicu bi uskoro mogle da osete i industrijske kompanije koje koriste gas u proizvodnji.

Isporuke ruskog gasa Italiji i Slovačkoj danas su prepolovljene, objavile su u odvojenim saopštenjima glavne energetske kompanije u tim zemljama. Italijanski „Eni“ je naveo da je dobio obaveštenje od „Gasproma“ da će danas dobiti polovinu od tražene količine gasa, a istu najavu ima i slovačka energetska kompanija „SPP“.

 - Smanjenje isporuka za polopinu nam u ovom trenutku ne pravi štetu. Ali, radimo sa realnim rizikom da one budu potpuno prekinute - rekao je generalni menadžer Ričard Prokipčak.

Kvar ili odmazda

Iz Moskve kažu da je u pitanju kvar, koji ne može da bude otklonjen jer su turbine za gas na remontu u Kanadi a zbog sankcija EU ih nemački „Simens Enerdži“ ne vraća u Rusiju.
Italijanski premijer Mario Dragi je ovakvo obrazloženje jasno okarakterisao kao laž i on, kao i mnogo drugi političari u Evropi, smatra da Moskva jednostavno koristi energetiku u odmazdi za sankcije uvedene zbog rata u Ukrajini.

Otava i Berlin „traže rešenje“

 Kanada je saopštila da je u pregovorima sa Nemačkom o rešavanju problema s turbinom kompanije „Simens Enerdži“ za ruski gasovod Severni tok 1, koja nije vraćena s redovnog održavanja u Kanadi, što za posledicu ima smanjenje snabdevanja Evrope ruskim gasom, izvestio je Rojters. - Vlada Kanade je u aktivnim razgovorima sa Nemačkom o turbinama o kojima je reč i radimo na postizanju rešenja - naveo je u saopštenju portparol kanadskog ministra prirodnih resursa.

Pre ovog „incidenta“ sa Severnim tokom „Gasprom“ je već prekinuo isporuke za Poljsku Bugarsku i Finsku, kao i nekim kompanijama u Danskoj , Nemačkoj i Holandiji, koje su odbile da plate gas u rubljama.

Smanjeni dotok ne trpi samo Nemačka, u koju se cevovod uliva, pokazuju današnje vesti iz Francuske. Tamošnji operator "GRT gas" obaveštava o smanjenim isporukama iz Rusije i poziva dobavljače da nastave sa punjenjem svojih kapaciteta što je više moguće do sledeće zime.

Francuske strateške zalihe trenutno su na nivou od 56 odsto, navodi ova kompanija i podseća da je to iznad proseka od 50 odsto, koji je uobičajen za ovo doba godine.

Screenshot: EEX
 

Ali dopuniti rezerve do 100 odsto će ovog leta biti veoma teško jer pored problema na Severnom toku, gasno tržište ima i na „alternativnom“ zapadnom toku.

Naime, utečnjeni prirodni gas (LNG) koji je trebalo da u velikim količinama stiže iz SAD ne dolazi jer zbog požara ne radi najveći američki izvozni terminal „Friport LNG“. Oporavak ovog izvoznika petine američkog LNG-a nije izvestan do početka septembra.

Zbog evropske situacije i kvara u SAD, poremećeno je globalno tržište gasa. Cene za gasa koga je sve manje rastu i u Aziji, i sada su najviše u poslednja tri meseca, 40 dolara za milion BTU. I tamo je rast ove nedelje bio 70 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike