„Smiruje“ se broj domaćih građevinskih dozvola: U inostranstvu najviše gradimo u Rusiji

15.06.2022

10:36

0

Broj građevinskih dozvola značajno pao u odnosu na prethodne mesece i statistika polako ulazi u mirniju fazu

„Smiruje“ se broj domaćih građevinskih dozvola: U inostranstvu najviše gradimo u Rusiji
Ilustracija - Copyright Profimedia

U aprilu ove godine izdato je 2.218 građevinskih dozvola, što je za 7,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Ovaj broj je u procentima značajno manji nego u martu, kada je skok iznosio vipše od 35, odsto. Međutim, to samo znači da se baza normalizovala, i da brojke više neće biti visoke jer je u martu izdato 2.743 građevinskih dozvola, što je za dvadesetak odsto više nego u parilu.

Od ukupnog broja dozvola izdatih u aprilu, 77,8 odsto se odnosi na zgrade, a 22,2 odsto na ostale građevine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Kada je reč samo o zgradama, 76,2 odsto dozvola je izdato za stambene zgrade, a 23,8 odsto za nestambene zgrade.

Prema dozvolama izdatim u aprilu 2022. godine, u Srbiji je prijavljena izgradnja 2.261 stana, sa prosečnom površinom od 77,4 metara kvadratnih.

Najveća građevinska aktivnost, navode iz RZS, očekuje se u Beogradskoj oblasti, 14,4 odsto od predviđene vrednosti novogradnje.

Firme najviše radile u Rusiji ali ne i radnici

Zvanična statistika je objavila i ukupna vrednost radova koje su izvođači iz Srbije izveli u inostranstvu tokom prošle godine. Vrednost radova iznosila je 23.236 miliona dinara.

Od toga, posmatrano po državama, najveća građevinska aktivnost je zabeležena u Rusiji, 32,7 odsto od ukupne vrednosti izvedenih radova, zatim u Nemačkoj, 19,1 odsto, Ugandi, 11,7 odsto, Holandiji, 11,5 odsto i Grčkoj, 7,3 procenata.

Kada je reč o broju radnika iz Srbije, naši izvođači su u inostranstvu angažovali 1.491 radnika: Zanimljivo je da iako je najviše radova izvedeno u Rusiji, najviše našpihbrandika je ipak radilo u Nemačkoj, a tek potom u Rusiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike