Uprkos poskupljenjima projekti u građevinarstvu u Srbiji nisu stali

27.04.2022

12:20

0

Učešće građevinarstva u rastu BDP Srbije je veliko i ključno za razvoj zemlje, istakli su u PKS

Uprkos poskupljenjima projekti u građevinarstvu u Srbiji nisu stali
Copyright Pixabay

Građevinari u Srbiji se susreću sa poteškoćama usled poremećaja na tržištu građevinskog materijala, ali izvođenje građevinskih projekata nije stalo i sve funkcioniše kako treba, rekla je danas za Tanjug sekretar Udruženja građevinske industrije PKS Ivana Vuletić.

- Izvođenje projekata u Srbiji u ovoj godini nije stalo, sve funkcioniše kako treba - naglasila je ona.

Na pitanje da li se građevinci susreću sa poteškoćama usled poremećaja na tržištu građevinskog materijala ona je odgovorila "da".

- Imamo nameru da razgovaramo zajedno sa privredom i predstavnicima Ministarstva građevinarstva kako bi u zajedničkim razgovorima došli do rešenja prihvatljivog i za državu i za izvođače - izjavila je ona.

Dodala je da cene građevinskog materijala sada skaču zbog ukrajinsko-ruske krize, i podsetila da je prvi skok bio primetan još prošle godine u aprilu preko poskupljenja čelika na svetskim berzama. Tada su, kako je dodala, na snazi bile mere države za pomoć privredi u pandemiji, pa je to ublažilo poremećaj zbog skoka cena ali je nastavljeno sa ovom novom krizom u Ukrajini, koja je izazvala dodatne poremećaje.

Tanjug/Miloš Milivojević
Ivana Vuletić

- Ne znamo kada će se kriza završiti, ni dokle će ići. Nada svih nas je da će se rat završiti što pre, a samim ti i smiriti svetsko tržište. Cene na svetskom tržištu direktno utiču na cene u Srbiji - objasnila je ona.

Vuletićeva je rekla da je učešće građevinarstva u rastu BDP Srbije veliko, i ključno za razvoj zemlje, jer je građevina u direktnoj vezi sa brojnim privrednim granama pa ostvaruje uticaj na ostale delove industrije.

- Trenutno je više od 15.000 firmi u srpskoj građevini, kao i više od 150.000 zaposlenih, a već iz tih podataka jasan je značaj građevine za državu - rekla je ona.

Dodala je da je mnogo naših građevinaca u inostranstvu, i stranih u Srbiji, te da je to rezultat globalnih tokova koji govore da smo na svetskoj mapi u ovoj industriji, što se tiče izvođenja radova.

- Za investitore Srbija je sama po sebe interesantna kao investiciona destinacija za privredu, a to generiše građevinske radove na objektima za industriju - rekla je ona.

Dodala je da Rusija više nije glavna destinacija za srpske građevinare, već da je to sada Nemačka. U Nemačkoj je sve više naših radnika, kako kaže, jer su kvalitetniji i korektno obavljaju posao.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Rusija je više interesantna projektantima, koji mogu da projektuju i digitalno odavde, a jedini problem koji u ovom trenutku mogu imati su plaćanja - navela je ona.

Sajam građevinarstva koji je otvoren danas je prilika da kompanije pokažu šta rade, i šta planiraju, odnosno da razmene iskustva.

Danijela Antić iz porodične firme "Antić Kosta" iz Stalaća koja se bavi proizvodnjom metalne galanterije za građevinarstvo i posluje od 1959. godine kaže da trenutno izvoze u 15 zemalja. Tržište su im države bivše Jugoslavije i neke evropske destinacije.

- Trudimo se da u ovim teškim vremenima zadržimo rast koji smo do sada imali i iznosio je godišnje između 20 i 30 posto. Ova godina je malo lošije krenula. Veoma je teško što se tiče metaloprerađivačke industrije pre svega za nabavku repromaterijala. Snalazimo se kao i ostali - kaže predstavnica firme koja zapošljava 90 ljudi.

Milosava Vujović je iz kruševačke firme "Konstrukcije" koja se bavi proizvodnjom i montažom čeličnih konstrukcija.

- Radimo po celoj Srbiji, kao i neke projekte za Švajcarsku i Crnu Goru. Sada baš radimo na projektu u Surdulici - kaže predstavnica firme koja zapošljava 70 radnika.

Kako ističe, i ove godine se radi uspešno.

- Radi se puno. Projekti su tu. Ažurnost firme mora da se ispoštuje i svaki klijent. Malo su sada cene veće ali mislim da će to da se vrati u neku normalu što se tiče gvožđa i panela koje uvozimo iz Grčke, Bugarske i Rumunije - naglašava ona.

Dodala je da su planovi da se napreduje i stigne što dalje u poslu. Za naplatu potraživanja kaže da je malo teža, ali da se snalaze.

- Trudimo se da proizvodimo i realizujemo. Bitno da plate radnika ne trpe. Da radnik bude zadovoljan to je najbitnije. Kad su oni zadovoljni mi smo još zadovoljniji - zaključuje ona.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike