Srbija potpisala ugovor o skladištenju gasa u Mađarskoj!

10.06.2022

10:53

0

Ugovor su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predstavnici mađarske kompanije

Srbija potpisala ugovor o skladištenju gasa u Mađarskoj!
Tan2022-6-10_121243620_1 - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su danas Memorandum o nastavku saradnje u oblasti energetike, nakon čega je potpisan i ugovor između Srbijagasa i mađarske kompanije "MVM CEEnergy Zr", na osnovu čega će Srbija moći da uskladišti gas u Mađarskoj tokom zime.

- Srbija će u dva skladišta u Mađarskoj do oktobra uskladištiti 500 miliona kubnih metara gasa, koji će nam potom biti na raspolaganju od 1. oktobra do 1. aprila naredne godine. Srbija će po ugovoru u oktobru moći da povlači tri miliona kubika gasa dnevno, zatim od novembra do februara po šest miliona kubika gasa dnevno, i u martu tri miliona kubika - precizirao je Mali.

To će biti, kako je dodao, sasvim dovoljno za potrebe građana i industrije u Srbiji. On je najavio da će aranžman biti finansiran jedinim delom iz budžeta Srbije, a drugim iz kredita OTP banke i Eksim banke Mađarske.

Dodao je da će o proporcijama finansiranja biti odlučivano naknadno. Mali, takođe, nije želeo za sada da kaže koliko će biti iznos anaranžmana, već je rekao da će Srbija u ponedeljak Mađarskoj uplatiti 65,7 miliona evra da rezerviše skladišta.

Ceo aranžman obuhvata i gas, struju i sirovu naftu, dodao je Mali.

Ministar Sijarto je ocenio da ovi ugovori obezbeđuju nesmetano snabdevanje gasom u Srbiju i jačaju poziciju Mađarske u oblasti energetike u celom regionu.

Dodao je da je međudržavnim sporazumom dogovoreno i povezivanje elektroenergetskih tržišta dve zemlje, tako što će do 2028. godine biti izgrađen novi dalekovod između Subotice i Šandorfalve u Mađarskoj.

To će između Srbije i Mađarske povećati kapacitet sa sadašnjih 1.000 megavata struje na 1.500 megavata.

Ugovor o kupovini prirodnog gasa i o skladištenju i logističkim uslugama su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predstavnici mađarske kompanije.

Na osnovu ranijeg dogovora predsednika Srbije i premijera Mađarske Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, Srbija će, kako je najavljeno, tokom predstojeće zime moći da uskladišti 500 miliona kubika gasa.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike